2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Gazdaság

Csökkennek az orosz gázszállítások Európába

Péntekre az orosz gázszállítások már hatvan százalékkal csökkentek Németországba és ötven százalékkal Olaszországba, Franciaországba pedig már egyáltalán nem jut el Németországon keresztül orosz gáz.

  • Csökkennek az orosz gázszállítások Európába

A Gazprom pénteken 50 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportját - közölte az Eni olasz energetikai vállalat. Az Eni szerint a Gazprom a péntekre megrendelt 63 millió köbméteres mennyiségnek csak a felét helyezte kilátásba Rómának. A Gazprom a héten már korábban megkezdte az olaszországi szállítások csökkentését: szerdán a rendelt mennyiségnél 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal kevesebbet szállított.

Németország felé a hét eleje óta két lépésben 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken a gázszállítást a Gazprom. A németországi gázszállítások csökkentését azonban technikai okokkal indokolta. Az Északi Áramlat-1 vezetéken ugyanis az elvégzendő gépészeti karbantartási munkákat a Gazprom állítása szerint a Siemens nem fejezte be. A Siemens pedig közölte, hogy az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók miatt nem tudja leszállítani a karbantartás alatt álló berendezéseket.

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken évi rendes - előre bejelentett - karbantartást végeznek július 11. és 21. között, amikor teljes egészében leállítják a szállításokat.

Pénteki médiajelentések szerint Franciaország már egyáltalán nem kap orosz gázt csővezetéken keresztül. Amint azt a francia GRTgaz hálózatüzemeltető végül pénteken bejelentette, a "Franciaország és Németország közötti gázáramlás megszakadása" miatt már szerda óta ez a helyzet. Franciaország gázszükségletének kevesebb mint negyedét fedezi Oroszországból származó gázimportból. Az ország lényegesen kevésbé függ az orosz gáztól, mint más európai államok, és négy cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminállal rendelkezik. Emellett Franciaország villamosenergia-termelésének 70 százaléka atomenergiából származik, és sok francia háztartást fűtenek árammal.

A szlovák Dennik hírportál értesülése szerint a szlovák SPP gázszolgáltató vállalatot a szállítások 50 százalékos csökkentéséről tájékoztatta pénteken az orosz fél. Az SPP vállalatot hírügynökségeknek nem sikerült elérnie az értesülés megerősítésére.

Ugyanakkor az ukrán szállítási rendszerüzemeltető adatai szerint az Ukrajnából a nagykapusi (Velke Kapusany) határátkelőhelyen keresztül Szlovákiába érkező gázmennyiség napi 36,9 millió köbméter volt péntek reggel, ami nem változott csütörtökhöz képest.

Az SPP a legnagyobb szlovák gázszolgáltató, a belföldi piac 60 százalékát látja el. A földgáz többségét Oroszországból szerzi be. A Dennik hírportálnak adott interjúban a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a kieső orosz szállításokat északi-tengeri forrásokból, Németországon és Csehországon keresztül tudják pótolni. Elmondta, hogy az SPP olyan mennyiségű vezetékes norvég gáz és egyéb LNG-szállítmányok megvásárlására kötött megállapodásokat, amelyek a jövő év végéig fedezik az SPP ügyfelei igényeinek mintegy kétharmadát.

A Gazprom elméletileg növelhetné az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, hogy pótolja az Északi Áramlat-1 szállításainak kiesését, de egyelőre nincs jele annak, hogy ezt megtenné. Ráadásul a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül december közepe óta kelet felé áramlik a gáz; Németország szállít Lengyelországnak gázt. Lengyelország államosította az Oroszországból Fehéroroszországon át Németországba tartó gázvezetéknek a területére eső szakaszát.

A német gázvezeték-üzemeltető, a Gascade adatai szerint pénteken nőtt a keletre irányuló gázáramlás a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba Németországból. A német-lengyel határon lévő Mallnow mérési ponton péntek reggelre 5,1 millió kWh/h-ra emelkedett a kilépő földgázenergia a csütörtöki 4,5 millió kWh/h-ról - derült ki az adatokból.

Az erős cseppfolyósított földgázimportnak köszönhetően a tárolási szintek idén Európa-szerte emelkedtek. Az ING Research elemzői szerint az EU egészében a készletek jelenleg 52 százalékban telítettek, ami alig marad el az ötéves átlagtól, és meghaladja a tavaly ilyenkor mért 43 százalékos szintet. "Egy elhúzódó kiesés azonban aggályos lehet azzal kapcsolatban, hogy az EU képes lesz-e elegendő tárolóhelyet kialakítani a következő fűtési szezonra" - mondták. "Aggasztó" jelnek nevezték, hogy a tárolási szintek ezen a héten április óta először csökkentek.

Az Egyesült Államok nem képes pótolni a kieső európai gázszállításokat. Egy múlt heti robbanás miatt ugyanis egy jelentős texasi LNG-exportterminál szeptemberig nem üzemel, és onnantól kezdve 2022 végéig csak részlegesen fog működni. A kikötő az amerikai LNG-export 20 százalékát kezeli és az európai piacok legfőbb ellátója.

Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a kontinens gazdasága recesszióba kerülhet, ha az orosz gázszállítások leállnak, bár ez eddig nem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Az összes magyar üzletét bezárja a Libri december 24-én. A cég ezzel akar hozzájárulni a munkatársai ünnepi kikapcsolódásához - írja a Világgazdaság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!