2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Elöntheti a szemét Gödöllő környékét

,

2015. április 30., csütörtök 15:20, frissítve: csütörtök 21:42

Kilátástalan helyzetbe került a Gödöllő környéki szemétszállítást végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. A cég tegnap jelentette be, hogy ha a kormány nem változtat az adóterhek mértékén, csődöt mond. Az ügyvezető szerint ha a NAV megint inkasszózza őket, akkor már a béreket sem tudják kifizetni.

Napi 200 tonna vegyes és 10-15 tonna szelektíven összegyűjtött hulladékot dolgoznak fel két műszakban a 250 főt foglalkoztató gödöllői Zöld Híd Régió Nonprofit Kft.-nél. Egyelőre, ugyanis csődközeli állapotba került a cég, a napi működéshez szükséges költségeket már a karbantartásra és rekultivációs célokra létrehozott tartalékból fedezik.

„A rezsicsökkentéssel elvették a lakossági bevételek tíz százalékát, több olyan új adó és járulék jelent meg, amely szintén költségnövekedést eredményezett. Összességében tizenöt százalékos kiesésünk van. Ezt most jelenleg a jövőbeli visszapótlásra fordítandó tartalékok terhére tudjuk finanszírozni, de ha elavulnak a berendezéseink, és nem tudjuk pótolni, akkor a teljes rendszer felborul. Jelenleg úgy állunk, hogy napi gondokkal küszködünk, hiszen amennyiben egy ilyen járulékterhet megint inkasszózik a NAV, az több tízmilliós nagyságrendű is lehet, és a folyó kifizetéseinket nagyban megnehezíti” – mondta Farkas Balázs, a társaság ügyvezetője.

A Földművelésügyi Minisztérium kiírt pályázata sem jelent segítséget a cégnek, mivel csak olyan tételekre pályázhatnak, amelyek nem oldanák meg a problémáikat. Egyebek mellett üzemanyagköltség-tartozások és ki nem fizetett bérek rendezésére lehet pályázni.

Az iparágat érintő problémára Gémesi György gödöllői polgármester hívta fel a figyelmet. Szerinte a jelenlegi helyzethez az előre nem kalkulálható járulék és adóteher emelkedése vezetett. „Előfordulhat az, hogy a Zöld Híd Kft. fizetésképtelenné válik, a katasztrófavédelemnek jelezve, nem tudja finanszírozni a bevételekből a kiadásokat. Három napon, egy héten belül, a katasztrófavédelem kijelöli a Zöld Híd Kft.-t erre a feladatra, és akkor beleteszi azokat a forrásokat, amelyek kellenek. Ez számomra teljesen érthetetlen” – nyilatkozta Gémesi György.

A katasztrófavadélem már korábban jelezte Gödöllő polgármesterének, hogy sem pénzük, sem szakemberük nincs a feladatra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!