2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Charles Michel: Az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem ügyében

Az Európai Tanács célkitűzése, hogy az Európai Unió vezető szerepet vállaljon a környezetvédelemben, ezért a tagországoknak meg kell erősíteniük a 2050-re klímasemlegessé váló Európáról szóló kötelezettségvállalást - írta az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött, csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

  • Charles Michel: Az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem ügyében

Charles Michel hangsúlyozta, a klímasemlegességre való áttérés új lehetőségeket teremt a gazdasági növekedésre.

Ugyanakkor azt is fel kell ismerni, hogy ehhez minden tagállam erőfeszítéseire szükség van. A cél felé vezető tisztességes és kiegyensúlyozott út megtervezéséhez keretrendszert kell létrehozni, és meg kell teremteni a szükséges erőforrásokat, figyelembe véve az eltérő nemzeti sajátosságokat - taglalta.

Tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó első munkanapjának végén az állam-, illetve kormányfők megvitatják a 2021 utáni többéves pénzügyi keretről szóló javaslatot.

"A hosszú távú költségvetés kulcsfontosságú terület az unió jövője szempontjából, ezért a munkát új szakaszába kell léptetni. Ehhez azonban minden fél részéről engedményekre lesz szükség" - fogalmazott.

Az uniós tagországok vezetőinek azon kell dolgozniuk, hogy a végleges megállapodás kulcsfontosságú elemeit meghatározzák - emelte ki.

Az első munkanap a kelet-ukrajnai konfliktus megoldását célzó minszki megállapodás végrehajtásáról szóló rövid ismertetéssel zárul, végezetül Afrikával és Törökországgal kapcsolatos állásfoglalást fogadnak el.

A csúcstalálkozó második, pénteki ülésnapján Christine Lagarde-dal, az Európai Központi Bank elnökével és Mario Centenóval, az eurócsoport vezetőjével az unió gazdasági helyzetéről folytatott eszmecsere után áttekintik a gazdasági és monetáris unió megerősítése terén elért előrehaladást.

Michel tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése (Brexit) folyamatának áttekintésével zárul. Zárónyilatkozat keretében az unió fogja megerősíteni, hogy a kilépést követően is a lehető legszorosabb kapcsolatra törekszik a szigetországgal - közölte.

A tagországok szoros együttműködésére van szükség az unió előtt álló feladatok megoldásához, hogy Európa bátrabbá, gazdagabbá és magabiztosabbá váljon - zárta meghívólevelét az Európai Tanács elnöke.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!