2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 11:00

Gazdaság

Brüsszel szankciói növelik a világban az éhínséget

Az ENSZ szakértője szerint Brüsszel orosz energiahordozókat érintő szankciós politikája világszerte növelheti az éhínséget.

A Politico az EU fejlesztési minisztereinek május 20-i ülésével kapcsolatban arról írt, hogy Az orosz–ukrán konfliktus hatására jelentősen emelkedhetnek az élelmiszerárak, ezzel a Közel-Keleten okozhatnak katasztrófával felérő éhínséget – írta a Politico az Európai Unió fejlesztési minisztereinek ülésén elhangzottaktól. A lapnak Máximo Torero, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének vezető közgazdásza kiemelte:

az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciós politikája ezt az élelmiszerválságot még tovább súlyosbíthatja. 

Mint ismeretes, Oroszország aknamezővé változtatta az ukrán termőföldek egy jelentős részét. Ezért Ukrajna előreláthatólag csak a tavalyi aratás ötven százalékát lesz képes idén teljesíteni, a kikötőket ért orosz blokád miatt pedig valószínű, hogy a termés legalább egy része nem tudja elhagyni majd az országot. Ez jelentős válságot okozhat világszerte, mivel a Közel-Kelet, illetve Afrika országainak nagy része tetemes mértékben függ az Ukrajnából, illetve Oroszországból importált élelmiszerektől. 

A Nílus partján fekvő Egyiptom búzaimportjának csaknem nyolcvan százaléka a háborús felektől származik. Az EU orosz energiahordozókat érintő szankciós politikája még tovább súlyosbíthatja ezt a válságot. Máximo Torero úgy látja, hogy 

amennyiben Európa azonnali hatállyal le kívánja cserélni az orosz energiahordozókat, az még erőteljesebb áremelkedést okozhat, melynek következtében több millió ember lenne képtelen élelmiszerhez jutni. 

Torero ezzel kapcsolatban leszögezte: amennyiben egy energiarendszert túl hamar kívánnak lecserélni, az hatással van az energiaárakra is. Az energiaárak növekedésével együtt emelkedik a műtrágya, illetve az élelmiszerek ára, melynek következtében még több emberrel végezhet az éhínség.

Fotó: MTI/Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!