2020. november 24.,
kedd, Emma napja

Bizalommal és jó informatikai háttérrel sikeres a home office

Magyar Nemzet

2020. október 8., csütörtök 08:39

A humánerőforrás-szakemberek egyetértenek abban, hogy a modern munkavégzéshez a földrajzi elhelyezkedés csökkenő mértékben lesz meghatározó, illetve az alkalmazottak nagyobb mozgástérrel rendelkeznek majd munkarendjük megszervezésében. A home office-szal kapcsolatos pozitív tapasztalatairól a Magyar Nemzetnek számolt be a Tungsram két felső vezetője.

Úgy tűnik, hogy a COVID előtti normalitáshoz való visszatérés egyelőre még messze van. Mi több, a cégek egyre nagyobb hányada elhúzódó válságkezelési időszakra rendezkedik be az alaptevékenység és a munkafolyamatok megszervezése szempontjából.

– Egy vállalat informatikai háttere és a jövőre való felkészültsége nemcsak a siker, hanem egyben a túlélés kulcsa – hívta fel a figyelmet Majtényi Márta, a Tungsram informatikai igazgatója. Felidézte: a Global Workplace Analytics kutató és tanácsadó cég azt jósolja, hogy 2021 végére a munkavállalók 25-30 százaléka világszerte hetente több napot is otthonról dolgozik majd. Az Upwork nevű, távmunkát kutató cég szerint pedig 2028-ra a munkahelyi csapatok 73 százalékának lesz olyan tagja, aki home office-ban dolgozik. A Zapier munkafolyamat-automatizáló vállalat közvélemény-kutatásából pedig az derült ki, hogy az irodai munkát végzők 66 százaléka szerint 2030-ra a hagyományos irodai környezet kifejezetten elavult jelenség lesz.

– Olyan integrált informatikai megoldást vezettünk be, amellyel kiálltuk a Covid okozta válság próbáját, mivel a platform tökéletesen működött home office környezetben – magyarázta Magyarország legnagyobb hazai hátterű multinacionális vállalatának informatikai vezetője. – Minden vállalati eszköz ugyanazon a platformon fut, így bármilyen eszközről lehet videóhívásokhoz csatlakozni vagy megnyitni a céges intranetoldalt és a munkához kapcsolódó fájlokat. A Tungsram informatikai rendszere minden olyan kihívásnak megfelelt, amit a járvány állított elénk, annak ellenére, hogy akkor telepítettük, amikor még senki nem is hallott a koronavírusról – hangsúlyozta Majtényi Márta.

Velünk marad

Az informatikai vezető szerint a home office hosszú távon is az életünk része marad, ezért a vállalatoknak az előnyök kihasználására kellene összpontosítaniuk: az alacsonyabb létesítményköltségekre és a nagyobb fokú rugalmasságra. – A járvány utáni időszakban a cégek nagy része valószínűleg hibrid megoldást fog alkalmazni, amelyben egyes funkciók továbbra is home office-ban maradnak, és a távmunka aránya is lényegesen magasabb lesz a Covid előtti időkhöz képest – véli Majtényi Márta.

Elengedhetetlen a rugalmasság

– A HR-szakma számára a járvány számos felismerést hozott, illetve sok szempontból a jövő hírnökének bizonyult – mondta Bárány Katalin, a Tungsram-csoport HR-igazgatója. Szerinte Magyarországnak sok szempontból fel kell zárkóznia a nyugati országokhoz a modern munkahelyteremtés területén, különös tekintettel a home office lehetőségekre, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal szerint 2018-ban Magyarországon a munkavállalók mindössze 3,7 százaléka dolgozott távmunkában. A járvány eredményeként azonban a jövőben a magyarországi vállalatok kénytelenek lesznek rugalmasabban kezelni a távmunka lehetőségét Bárány Katalin szerint.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Nemzet