2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bár Brüsszel ajánlja, Magyarország nem húz a nadrágszíjon

Hír TV

2018. június 24., vasárnap 18:23, frissítve: vasárnap 19:33

Nem lesz szükség 300 milliárdos kiigazításra a költségvetésben a Portfolio elemzője szerint. Korábban a DK egyik képviselője jelezte, hogy mivel az MNB 3 százalék fölé tervezte az inflációt, szigorúbb költségvetést kell tervezni, csakhogy a költségvetési törvény szerint ilyenkor nem az MNB előrejelzését kell nézni. Közben az Európai Bizottság is kiadott egy ajánlást, hogy szigorúbb költségvetésre lenne szükség, de ez csak akkor lenne kötelező Magyarországra, ha eurozóna tagok lennénk.

Másfél hete nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019-es költségvetés tervezetét. „Elnök úrnak most egy olyan költségvetést adhatok át 2019-re, amely 4,1 százalékos növekedéssel számol, 1,8 százalékos bruttó hazai termékarányos hiánnyal, és 2,7 százalékos inflációval” – mondta.

Az MNB viszont csütörtöki sajtótájékoztatóján azt jelezte, az ő számításaik szerint 3 százalék felett lesz az infláció. Ebben az esetben szigorúbb költségvetésre van szükség. A DK szerint a jegybank jelentéséből az következik, hogy a kormánynak kiigazításokat kellene véghez vinni a költségvetés elfogadása előtt, illetve a Költségvetési Tanácsnak ebben a formában meg kellene vétóznia a költségvetést.

„Azt gondolom, hogy a Költségvetési Tanácsnak meg kell vétóznia ezt a költségvetést. Az MNB a hivatalos előrejelezésében jóval magasabb inflációt becsül 2019-re, és ha egy nemzeti bank, amelyik felelős az árfolyamért, és a pénzpiacokért akkor ezt meg kell tennie a Költségvetési Tanácsnak” – mondta Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője.

Csakhogy a 3 százaléknál magasabb inflációnak nem az MNB, hanem a kormány előrejelzésében kéne szerepelnie – ezt már a Portfolio elemzője állítja. Ugyanakkor az Európai Bizottság is kiadott egy ajánlást, amiben jelzi, hogy Magyarország nem tart be EU-s rendelkezéseket, de mivel nem vagyunk az eurozóna tagja, ezért ennek semmilyen következménye nem lehet.

„Az elmúlt években már nem közeledtünk a középtávú célhoz, lehet mondani az elmúlt években nem tartottuk be a szigorúbb brüsszeli költségvetési szabályt, de mivel nincs pénzügyi következménye és nincs semmilyen szankció, ezért a kormányt nem is készteti és nem is kényszeríti semmi arra, hogy betartsa és szigorúbb költségvetést folytasson” – monda Csiki Gergely, Portfolio gazdasági elemzője.

Az elemző szerint most még annyira kedvezőek a gazdaság feltételei, hogy ilyenkor kellene tartalékolni a nehezebb időkre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!