2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Az Orbán-terv megerősíti a magyar vállalkozásokat

A kieső bérek nagy részének átvállalásával, adminisztrációs könnyítésekkel, kedvezményes hitelekkel, valamint munkahelyteremtéssel és a munkavállalók támogatásával segít a kormány a járvány okozta gazdasági nehézségekben. Az Orbán-terv egyik kulcseleme szerint az a 75 ezer abszolvált, aki a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehette át diplomáját, most enélkül is hozzájuthat az okmányhoz. A járvány hatásait leginkább megsínylő turizmus 600 milliárd forint hitelhez, illetve fejlesztési támogatáshoz jut.

  • Az Orbán-terv megerősíti a magyar vállalkozásokat

A magyarországi bruttó hazai termék 18-20 százalékának megfelelő összeget, 9200 milliárd forintot szán a gazdaság erősítésére a kormány – jelentette be Palkovics László a tegnapi Kormányinfón. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője ismertette a gazdaság és a családok védelmét szolgáló Orbán-terv részleteit. Kiemelte: a történelmi akcióterv nem növeli a magyar gazdaság külső kitettségét, és ugyan a költségvetési hiányt egy százalékról 2,7 százalékra emeli, de három százalék alatt tartja. A költségvetés átcsoportosítása a gazdaság és a munkahelyek védelmét szolgálja.

Az elmúlt tíz év bebizonyította számunkra, hogy az a gazdaság az ellenállóbb, amely önálló gazdaságpolitikát folytat, és a saját maga által véghez vitt munkával gyarapszik. Ennek a sikerreceptje a munkaalapú gazdaság

– szögezte le a tárcavezető.

A munkahelyek védelmére – a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan – német mintára, igazságos plafon mellett a bérek hetven százalékát a magyar állam három hónapra átvállalja. – Ezt a németek Kurzarbeitnek hívják, mi nevezhetjük nemzeti bérpótléknak. A lényege az, hogy az esetleges részmunkáért is teljes bér járjon a munkavállalóknak. Így a munkavállalók nem vesztik el a munkahelyüket, a munkaadók pedig az újraindításhoz szükséges munkaerőt – indokolt a miniszter. A mérnöki, illetve a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók negyvenszázalékos munkabér-támogatáshoz jutnak ez idő alatt. Az egyszerű, gyors és közvetlen tájékoztatás érdekében elindult a Vali.ifka.hu vállalkozói információs portál.

Ezek mellett a kormány rugalmasabbá teszi a munkaszervezést, illetve adókönnyítéseket és adminisztrá­ciós egyszerűsítéseket vezet be. A szociális hozzájárulási adó két százalékponttal csökken (15,5 százalékra) 2020. július 1-jével a korábbi megállapodás alapján, amitől a kormány nem kíván eltérni (a szocho 2017. január 1-je óta több lépésben csökkent.) A munkáltatók továbbra is befizethetik az ekhót a veszélyhelyzet ­miatt kényszerszabadságra küldött munkavállalók után, akiknek az egészségbiztosítása így nem szűnik meg. A táppénzhez szükséges dokumentumok elektronikus másolat formájában is benyújthatók lesznek. Felgyorsul az áfa-visszaigénylés, a beszámolókat és az ahhoz kapcsolódó éves adóbevallásokat az eredeti határidőnél később, szeptember ­30-ig kell leadni.

Új munkahelyek létrehozása érdekében azonnali, a vállalati leállásra rea­gáló online képzések, illetve átképzések indulnak.

Az informatikusi képzések elvégzését az állam úgy támogatja, hogy a tandíj 95 százalékát átvállalja, amely mellé nullaszázalékos kamatozású, szabadon felhasználható felnőttképzési diákhitelt is nyújt. Azok a felsőoktatásban résztvevő diákok, akik elvesztették a munkájukat, egyszeri, szabad felhasználású, 500 ezer forintos, nullaszázalékos diákhitelt igényelhetnek. Az a 75 ezer abszolvált pedig, aki nyelvvizsga hiányában nem vette át a diplomáját, most átveheti, mert a miniszter szavai szerint szükség van rájuk a gazdaság újraindításában.

Kiemelt beavatkozási területnek nevezte Palkovics László azokat az ágazatokat, amelyek működését a vírus terjedése megakasztotta, illetve azokat is, amelyek hagyományosan erős, hosszú múltra tekintenek vissza Magyarországon. A turizmus, a kreatívipar, az egészségipar, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika és a közlekedés területére a következő három évben beruházási támogatási programokon, adócsökkentésen és infrastruktúra-fejlesztésen keresztül jelentős források jutnak. A turizmus védelmének hitel- és felújítási programjaira összesen 600 milliárd forintot biztosít a kormány. Emellett az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, és június 30-ig négy százalékra csökken a Szép-kártya szociális hozzájárulási adója. A kártya keretösszege a jelenlegi 450 ezer forintról 800 ezerre emelkedik a verseny-, és 200 ezerről 400 ezer forintra a közszférában.

További cél a magyar egészségügyi vállalkozások támogatása, az azok által gyártott egészségipari termékek arányának növelése a hazai piacon. A kutatások támogatására pedig létrejön az Egészségipari Innovációs Ügynökség.

A vállalkozások támogatására új hitelkonstrukciók indulnak mintegy 2000 milliárd forint értékben, kedvező (akár 0,1 százalékos) kamattal,

illetve tőkeprogramok indulnak a hazai tulajdon, a nemzet motorját jelentő vállalkozások megvédésére. Ezekhez több mint 500 milliárd forint értékben állami garanciát is biztosít a kormány.

A családok védelmét szolgálja a 2021 februárjától fokozatosan visszaépítendő 13. havi nyugdíj, erre 280 milliárd forintot biztosít a kormány. Meghosszabbodnak a gyodra vonatkozó határidők, és a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülő magasabb összegű családi pótlék jogosultsága a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig nem szűnik meg. A családi pótlék a veszélyhelyzet megszűnése hónapjának ­végéig illeti meg a szülőket. Kedvezően módosulnak a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre vonatkozó szabályok és határidők.

A miniszter hangsúlyozta, hogy

a kormány bátran néz szembe a vírussal, és mindent megtesz a ­munkaalapú gazdaság megvédésére.

Az állam 70 százalékos bérpótlékot, 40 százalékos bértámogatást áll.

Az egészségbiztosításnak a kényszerszabadság alatt sem kell megszűnnie.

Az informatikai képzés díjának 95 százalékát az állam állja.

Új, nullaszázalékos diákhitel-konstrukciók igényelhetők.

75 ezren kapják meg a diplomájukat nyelvvizsga nélkül is.

A turizmus 600 milliárd forint fejlesztési forráshoz jut.

Duplázódik a Szép-kártya keretösszege.

A vállalkozások 2000 milliárd forint kedvező kamatú hitellel élhetnek.

Visszaépül a 13. havi nyugdíj.

Kedvező változások a családi pótléknál.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!