2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Az év elején elkezdődik a Településfásítási program harmadik üteme

A Településfásítási programban a tízezer főnél kisebb lakosú honi települések adhatják be igényüket fákra. Nagy István agrárminiszter azt írta közösségi oldalán, hogy tízezer sorfa áll majd rendelkezésre. Ebből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki.

  • Az év elején elkezdődik a Településfásítási program harmadik üteme

A Településfásítási programot az Országfásítási Program részeként 2020-ban hirdette meg az Agrárminisztérium.A cél az, hogy a vidéki települések zöldebbé váljanak és környezeti állapotuk javuljon. Nem mellékes cél a Vidékfejlesztési program erdősítési támogatásainak népszerűsítése.

A kormány célja az, hogy 8 éven belül 24 százalékról 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. Az Országfásítási program máris sikeres, amit az is mutat, hogy már több mint 42 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák.

    A program eddigi két ütemében összesen 36 000 sorfát ültettek el 1350 településen. Ehhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 1,5 milliárd forint támogatást biztosított.

A Településfásítási program így a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés - tájékoztatott a miniszter.

    A fák konténeresek vagy földlabdásak, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot is biztosít a minisztérium. 

 Nagy István elmondta: az érdeklődők 13 fafajból választhatnak. A listán olyan fafajok szerpelnek, amelyek a különböző települési viszonyok között is sikerrel ültethetők.

A programban való részvételhez regisztráció szükséges. Az igénylés és a program megvalósításának tervezett menete a regisztrációval indul 2023. január 10-20-a között. Az online igényléseket 2023. január 23-31. között lehet majd leadni.

A tavaszi időszak ültetéseihez következő év február-április között szállítják a fákat, míg az őszi időszak ültetéseihez augusztus-november között érkezhetnek a növények.

Forrás: MTI

Fotó: hirado.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!