2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az európai acél- és alumíniumtermékekre is kivetette a védővámot az USA

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 16:55, frissítve: csütörtök 21:51

Nem kegyelmez Európának az amerikai elnök. Donald Trump az EU-ból érkező acélra és alumíniumra is kiveti a védővámot holnaptól. A következő lépés az autó-import megsarcolása lehet, ami nagyon fájna Németországnak, közvetve pedig Magyarországnak.

Az Európai Uniónak nincs más választása, mint visszavágni az Egyesült Államoknak. Ezt üzente az Európai Bizottság elnöke Washingtonnak, miután Donald Trump az európai, a kanadai és a mexikói acél, valamint alumíniumexportra is kivetette a büntetővámot. A sarc mértéke 25, illetve 10%.

A világkereskedelemben teljesen elfogadhatatlan, hogy egy ország egyoldalúan hoz ilyen intézkedéseket - hangoztatta Jean-Claude Juncker.

A nagy rivális Kína már most is fizet, a legközelebbi szövetségesek azonban átmeneti mentességet kaptak május végéig Trumptól. Az EU a Világkereskedelmi Szervezet elé viszi az ügyet, és saját büntetővámokkal vág vissza. Az amerikai viszki, a farmernadrág és a vörös áfonya is feketelistára kerülhet. Az amerikai protekcionista gazdaságpolitika fő vesztese Európában Németország lehet.

Az Európai Unió készen állt a párbeszédre. Vonzó ajánlatot tettünk az asztalra. A munkavállalók érdekeit és a szabad kereskedelem védelmét tartottuk szem előtt. Az EU most elemzi az amerikai döntést és határozott közös döntést fog hozni, amely nem zárja ki a válaszintézkedéseket - jelentette ki a német gazdasági miniszter.

Mexikó és Kanada is válaszcsapásra készül, a két szomszédos ország az amerikai élelmiszeripart szorongatná meg.

Mi mindig meg fogjuk védeni a kanadai munkásokat és Kanada érdekeit - mondta a kanadai kormányfő.

Donald Trump az amerikai nehézipart mentené a védővámokkal. Az elnök szemét régóta csípik a német autók is, amelyek egyre keresettebbek az Egyesült Államokban. Sajtóhírek szerint a következő sarc a járműimportot sújthatja.

Nem tudjuk, hogy mi lesz ennek a folyamatnak a vége. Az EU azzal fenyegetett, hogy a világkereskedelmi szervezet elé viheti az ügyet. De természetesen tudjuk, hogy az Egyesült Államok és különösen Trump elnök számára ez egy nagyobb ügy, ő azt látja, hogy egyes országok kereskedelmi többletet halmoztak fel Amerikával szemben és ezeket próbálja felfedni. Ez azt jelenti, hogy például nagyobb gondja van Németországgal, mint mondjuk Franciaországgal - mondta egy elemző.

Amerikai közgazdászok és vállalatvezetők figyelmeztették a Fehér Házat, hogy a büntetővámok visszafelé is elsülhetnek, ha a dráguló importalapanyagra hivatkozva amerikai cégek elbocsátásokat jelentenek be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!