2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az autóhitelek forintosítása nem érinti a büdzsét

2015. augusztus 20., csütörtök 07:55, frissítve: csütörtök 09:50

Nem kell hozzányúlni a büdzséhez a forintosítás miatt – ezt a nemzetgazdasági miniszter jelentette ki.

Varga Mihály az állami televízióban kifejtette, hogy azt a 15 milliárdot, amelyet az ügyfeleknek jóváírnak, nem egyszerre kell kifizetni, hiszen kettőtől öt évig terjedő banki futamidők vannak, és a jóváírás is folyamatos. Az állam mellett 15 milliárd forintos teherviselést vállalnak a bankok is. Varga Mihály hozzátette, hogy a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya a korábbi több mint 50-ről 3 százalék alá csökken Magyarországon.

Sándorfi: Bizonyos szinten megoldás a forintosítás

Nem fogja az összes adós fizetőképességét helyreállítani, de bizonyos szinten megoldást jelent a személyi kölcsönök és az autóhitelek forintosítása – véli Sándorfi Balázs. A bankmonitor.hu ügyvezetője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, hogy a tartozás az autóhitelesek körében a legjelentősebb, most is 30 százalék fölötti azok aránya, akik több mint 90 napja tartoznak.

„Különbség a lakáshitelek forintosításához viszonyítva, hogy itt nem lesz kamatszintváltozás, tehát a hitelszerződésnek kizárólag a devizaneme változik svájci frankról, illetve euróról forintra, a kamatszint pedig változatlan marad. A pénzügyi előny a ma bejelentett változások szerint 11 százalék, ez azt jelenti, hogy decemberben 11 százalékkal csökken a meglévő tőketartozás és ezzel párhuzamosan 11 százalékkal csökken a havi törlesztőrészlet” – mondta Sándorfi Balázs.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!