2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

ÁSZ-elnök: Hatékonyak és szabályszerűek voltak a számvevőszék tavalyi ellenőrzései

Hír TV

2019. november 6., szerda 10:43

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018-ban is nagy hatékonysággal és eredményesen látta el a közpénzek és a közvagyon ellenőrzésével kapcsolatos feladatait - jelentette ki a szervezet elnöke szerdán az Országgyűlésben az ÁSZ tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló vitáját megnyitó felszólalásában.

Domokos László a kórházak gazdálkodását értékelve azt mondta, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához szabályszerűen, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség. Hozzátette: nem pénzkérdés az eredményes és korrupciómentes gazdálkodást biztosító belső szabályozások kialakítása és működtetése.

Az ÁSZ-elnök alapvető közérdeknek nevezte a pártok szabályszerű gazdálkodását is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ÁSZ nem hatóság, bírságot nem szabhat ki, csak megállapítja a tiltott pártfinanszírozás értékét.

Domokos László beszélt arról is, hogy Magyarország gyakorlatilag elérte Ausztria szintjét azzal, hogy a kivetett általános forgalmi adó (áfa) és a költségvetésbe valóban beérkező áfa közötti különbség, azaz az áfarés a 2013-as 23 százalékról 2018-ra 9 százalékra csökkent.

MTI