2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Gazdaság

ÁSZ-elnök: Egy év alatt 800 milliárd forinttal fehéredett a gazdaság

Szemlátomást működik a fenntartható kifehérítés modellje: tavaly a költségvetés bevételei 6,2 százalékkal haladták meg a tervezettet, ez mintegy 750-800 milliárd forintos többletet jelentett - mondta a Növekedés.hu-nak adott interjújában Domokos László. Az ÁSZ elnöke szerint a fehéredés jó alap lehet az egyszámjegyű személyi jövedelemadó mihamarabbi bevezetésére: az adócsökkentéshez rendben vannak a fundamentális alapok a monetáris és a fiskális politika kedvező együttállása révén.

  • ÁSZ-elnök: Egy év alatt 800 milliárd forinttal fehéredett a gazdaság

Domokos László az interjúban kifejtette, hogy mekkora államot lát optimálisnak, a magyar gazdaság felkészült-e egy a 2008-ashoz hasonló gazdasági válságra, illetve az ÁSZ elnöke beszélt arról is, hogy miért tekinthető a magyar gazdaság dinamikus fehéredése a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményének.

A Domokos Lászlóval készült interjú bővebben itt olvasható.

Kiadó: Állami Számvevőszék

Domokos László: működik a fenntartható kifehérítés modellje 

Szemlátomást működik a fenntartható kifehérítés modellje, ezt támasztja alá az is, hogy tavaly a költségvetés bevételei 6,2 százalékkal, 750-800 milliárd forinttal haladták meg a tervezettet - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Növekedés.hu-nak adott, szerdán megjelent interjújában.

Az elnök szerint az első online pénztárgépek elindulása fordulatot hozott a költségvetési bevételek emelkedésében. Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként jelentette be 2012-ben, hogy az országban működő pénztárgépek és az adóhatóság rendszereit online össze kívánják kapcsolni az adóelkerülés visszaszorítása érdekében. Ezzel elindította a gazdaság fehéredésének folyamatát, és lerakta az ügyfélbarát adózási rendszer alapjait.

Miután a jogkövető módon adózó és vállalkozó állampolgárok is kedvezően álltak a folyamathoz és erősödött az adófizetési hajlandóságuk - így vált a fehérítés a korrupció elleni küzdelem legsikeresebb eszközévé - hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

A fehéredés jó alap lehet az egyszámjegyű személyi jövedelemadó (szja) bevezetésére: ehhez rendben vannak a fundamentális alapok a monetáris és a fiskális politika kedvező együttállása révén. Domokos László reálisnak tartja Varga Mihály pénzügyminiszter adócsökkentési javaslatát és a 2021-es időpontot is, azonban a felkészülést már most el kell kezdeni.

Domokos László megjegyezte, hogy láthatók a világgazdaságra leselkedő veszélyek, így a kereskedelmi ellentétek, az eurózóna gyengélkedése, az olajár ingadozása vagy a Brexit elhúzódása. A magyar gazdaság szorosan kötődik az eurózónához, amelynek teljesítménye döntően visszahat Magyarország növekedési potenciáljára. Úgy véli, hogy az állam válságállóságát, fizetőképességét erősítené, ha legalább három havi tartalékkal rendelkezne a kincstári egységes számlán.

Kitért arra is, hogy mindenféle buborék - így az ingatlan- és a hitelbuborék is - veszélyezteti a gazdaságpolitika azon törekvését, hogy az uniós átlagot meghaladó, fenntartható gazdasági növekedést érjen el. A túlértékelt lakáspiac veszélyezteti a befektetéseket, hiszen egy kedvezőtlen pénzügyi helyzet a saját lakás, illetve ház elvesztésével járhat, és sok embernek nincs más vagyona ezen kívül. Ezért a buborékok kockázatát folyamatosan vizsgálni kell - tette hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

Annak ellenére, hogy most van a napraforgó és a kukorica optimális vetési ideje, mégis szinte üres a muzslyai határ. A gazdák a jövő hétre bejelentett esőre várnak, nehogy a nagy szárazság miatt kárba vesszen az elszórt vetőmag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!