2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Aranykalászos gazdaképzőn szerzett diplomát Mészáros Lőrinc

,

2016. február 14., vasárnap 11:03, frissítve: hétfő 10:44

Tolna megyei gyorstalpalón jutott aranykalászos gazda képesítéshez Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármester is csak így licitálhatott az állami földárveréseken. A Fejér megyei gazdák – látva hogy egy-egy család akár ezer hektár földnél többet is megszerezhet, borúlátóak. Szerintük a nagybirtokosok leszorítják majd a termények árát, amivel a kicsik nem tudnak versenyezni és így gyakorlatilag – a földművelés abbahagyására kényszerülhetnek.

A Tolna megyei Juhépusztán, a szekszárdi dombság szívében lévő mezőgazdasági telepen avatták aranykalászos gazdává mások mellett a felcsúti polgármestert is. Hogy miért nem talált Mészáros Lőrinc a falujához közelebb eső tanfolyamot, azt nem tudni. Az oktatásról először telefonon érdeklődött a Hír TV.

– Ha nem járok be a gyakorlati meg az elméleti képzésre, akkor is vizsgázhatok?
– Az nem baj, persze, igen, igen.
– Hogyha befizetem, regisztrálok, Önök küldik a tankönyveket, akkor valószínűleg sikerülni fog a vizsga.
– Abszolút, igen sínen lesz, mint, nem mondok nevet, hogy mint kicsoda, de minden ok lesz.

 

Az állami földek vásárlásának feltétele, hogy a pályázó egy 480 órás gazdatanfolyamon vegyen részt és sikeresen levizsgázzon. Van olyan iskola, ahol három hónap alatt lezavarják az egészet, vagyis papíron heti negyvenöt tanórán vesznek részt a jelentkezők. Távoktatást ugyanis nem engednek a jogszabályok.

– Állattartásból volt a vizsga, azt mondják, menjünk az állattartó telepre, hát bementek egy magánházhoz, ott volt egy disznó, aztán azt mondták tegnap, levágták a disznót. Azt akarták gyakorlati helynek bemutatni, tehát ilyen képzők is vannak, hát előző nap levágták a disznót. Egy disznó volt az istállóban.
– És akkor hogy tartották meg a vizsgát?
– Hát azt mondták, hogy ez a vizsgahely – mondta Somogyi Imre, az Élia Kft. elnöke.

A juhépusztai képzőhely vezetője szerint náluk nem fordulhat elő ilyesmi. A képzésvezető először azt mondja, nem adhat ki neveket, amikor a vizsgázók kilétéről érdeklődünk.

– Nekünk bizalmi kérdés az is, hogy kik voltak itt nálunk.
– Akkor kérdezek én…
– Lehet, tudnék mondani kétségkívül én is… Tehát voltak olyan személyek, akiknek nem volt mezőgazdasági végzettségük, de viszont olyan pozícióban voltak, hogy a jövőben szerettek volna, és csinálják is ezt a mezőgazdasági részét… Hát például mondok a Lázár testvéreket.
– Mészáros Lőrinc?
– Mészáros Lőrinc, az egy érdekes rész, Mészáros Lőrinc és az egész társasága oktatásában részben részt vettünk.
– Tehát itt vizsgáztak?
– Nem, a vizsga, az itt volt, de viszont a felkészítés, az az ő mezőgazdasági telepeiken történt” – tette hozzá Somogyi Imre.

A felcsúti polgármester családja csaknem 1400 hektár földet szerzett a földárveréseken. Tamási Béláné régi gazdálkodó család sarja, azt mondja: az idén folytatódó földliciteken kisemmizik az igazi földművelőket.

„Amikor a neve fölmerült a közéletben, akkor sokan megkérdezték, hogy ő az a Mészáros, aki nekünk ott gázszerelő volt, hát se pontosan, se rendesen nem tudott dolgozni, nyilván ahhoz nincs tehetsége, ehhez van tehetsége, hogy szerezze meg a kapcsolatokkal a határt. Itt két nagy gazdaság van, illetve talán három is Mészáros-földek amerre szem ellát” – mondta az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület elnöke, Tamási Béláné gazdálkodó.

A föld nélkül maradó gazdák szerint a legnagyobb probléma, hogy hiába maximálja a törvény 300 hektárban az egy főnek adható földterületet, ha az állam által biztosított gyorstalpaló aranykalászos gazdatanfolyamok révén bárki földművessé válhat, és így egy-egy tehetős család hatalmas birtokokra tehet szert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!