2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Amerika megkapta a magáét a G7-ektől

Hír TV

2018. június 3., vasárnap 09:04, frissítve: vasárnap 11:02

Kemény kritikát kapott az amerikai pénzügyminiszter a G7 csoportban a fém- és alumínium termékekre kivetett büntetővámok miatt. A világ legfejlettebb országait tömörítő csoportban attól tartanak, hogy az amerikai lépés globális kereskedelmi háborút indíthat el. Donald Trump büntetővámjai ráadásul amerikai munkahelyeket is veszélyeztetnek.

A mosolyok csak a kameráknak szóltak a csoportfotózáson. Valójában nagyon feszült emberek találkoztak a G7-es pénzügyminiszterek kanadai csúcsán. A világ legfejlettebb országainak tárcavezetői az amerikai kollégájukra voltak dühösek, és élesen bírálták azért, mert az Egyesült Államok csütörtökön védővámot vetett ki az EU-ból, Kanadából és Mexikóból érkező acélra és alumíniumra.

„Azt mondtuk az amerikai pénzügyminiszternek, hogy együttesen reménykedünk abban, hogy magával viszi Washingtonba az üzenetünket, hogy mennyire csalódottak vagyunk az amerikai lépések miatt, amiket nem tartunk építő jellegűnek” – nyilatkozta Bill Morneau, Kanada pénzügyminisztere.

Az amerikai pénzügyminiszter ígérete szerint átadja az üzenetet, és biztos abban, hogy jövő hétvégén, amikor az állami vezetők csúcstalálkozóját rendezik majd Kanadában, Donald Trump beszélni fog a többiekkel a vámokról.

„Trump elnök úr egyértelműen foglalkozni akar a kereskedelmi ügyekkel. Tudom, hogy ezek nyilvánvalóan szóba kerülnek majd a vezetők jövő heti találkozóján. Nagyon kíváncsi vagyok, mit hoznak majd ezek a beszélgetések” – tette hozzá Steven Mnuchin.

De lehet, hogy addigra már késő lesz. Kanada és az Európai Unió országai a csúcstalálkozón ismét megtorló lépéseket helyeztek kilátásba, a francia pénzügyminiszter pedig azt monda: napokon belül elkezdődhet a kereskedelmi háború. Erről már közvetlenül az amerikai bejelentés előtt is beszélt.

„Teljes mértékben az amerikai hatóságok felelőssége, hogy kereskedelmi háborúba lépnek-e a legnagyobb partnerük, Európa ellen” – fogalmazott Bruno Le Maire csütörtökön.

Ahogy a korábban nyilvánosságra hozott tervekből kiderült, Kanada büntetővámmal sújtaná a többi közt az amerikai joghurtot, pizzát, narancslevet, whisky-t, az Európai Unió pedig ezek mellett az amerikai farmert, dohányt, acélipari termékeket és motorkerékpárokat is.

Donald Trump büntetővámjai ráadásul amerikai munkahelyeket is veszélyeztetnek. Az amerikai kereskedelmi kamara szerint 2 millió 600 ezer amerikai munkahely szűnik meg, ha tartósak maradnak a protekcionista intézkedések. Az amerikai termelési költségek növekedése és a külföldi beruházások elmaradása a legnagyobb veszély, a kamara szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!