2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Amerika hajlandó lépni a vitás kereskedelmi kérdésekben

Hír TV

2018. június 9., szombat 07:52, frissítve: szombat 11:28

A francia elnök szerint enyhülhet az amerikai büntetővámok miatt kialakult helyzet. Emmanuel Macron erről a kanadai G7 csúcson beszélt, miután négyszemközt találkozott Donald Trumppal. Az ügy miatt a világ hét legfejlettebb ipari országának kétnapos csúcstalálkozója roppant feszült hangulatban kezdődött.

Bútorokat gyújtottak fel a G7-csúcs elleni tüntetők Québecben. A globalista ellenes megmozdulás résztvevői így tiltakoztak az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Franciaország vezetőinek luxus körülmények között megrendezett találkozója ellen.

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő csoport találkozója feszült hangulatban kezdődött. Nemcsak a másfél hete életbe lépett amerikai fémipari védővámok miatt, hanem mert Donald Trump érkezése előtt arról beszélt: az oroszokat is visszavenné a G7-be, pontosabban felélesztené a velük kiegészítve, 2014-ig működő G8-csoportot.

„Az európai koordináció alatt Oroszország kérdése szerepelt. Egyetértettünk, hogy Oroszország visszatérése a G7-csoportba addig nem történhet meg, amíg nincs alapvető előrelépés Ukrajna problémájával kapcsolatban. Ez volt a közös álláspont” – nyilatkozta Angela Merkel német kancellár.

A fő téma azonban az Egyesült Államok által kivetett védővám volt, ami szinte a tanácskozás összes többi résztvevőjét hátrányosan érintette. Az amerikai elnök még tavasszal írta alá a rendeletet, amely az importált acélra 25 százalékos, az alumíniumra pedig 10 százalékos különadót vet ki. A Kanadát és az Európai Uniót sújtó intézkedés miatt a kanadai kormányfő és a francia elnök is üzengetett Twitteren Donald Trumpnak, a kétoldalú megbeszélések után azonban már a helyzet javulásáról beszéltek.

„Justin egyetértett a Kanada és az Egyesült Államok közötti valamennyi vámtarifa és kereskedelmi korlát csökkentésében. Nagyon boldog vagyok. De valójában még dolgozunk ezen. A kapcsolatunk nagyon jó, dolgozunk a vámtarifák csökkentésében, hogy mindkét ország számára fair legyen. És előrelépést értünk ma el. Meglátjuk, hogy működik” – mondta a házigazda Kanada miniszterelnökével folytatott tárgyalások után Trump.

A francia államfőnek a 150 milliárdos kereskedelmi többlettel indokolta Donald Trump az intézkedést.

„Szerintem nagyon nyílt és közvetlen megbeszélést folytattunk, mint mindig. A kereskedelemmel kapcsolatban kritikus út áll előttünk, de összességében előrelépés van. Mindkét oldalon azt akarjuk, hogy megoldást találjunk, amely mindkét fél számára győzelmet jelent a népeink, dolgozóink és a középosztályaink számára” – nyilatkozta Emmanuel Macron.

Egyetértés van viszont a 7 ország között abban, hogy információmegosztással és az internetszolgáltatókkal, valamint a közösségi médiavállalatokkal együttműködve közösen lépjenek fel az ellen, hogy külföldről bárki beavatkozzon a saját választásaikba. A csúcstalálkozó pénteken nyilvánosságra hozott egyik tervezete szerint erre a demokratikus társadalmak, és biztonságuk védelmében van szükség. A dokumentum utalást tesz arra, hogy Oroszország a gyanú szerint beavatkozott az amerikai elnökválasztásába és az EU-tagságról szóló brit referendumba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!