2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Gazdaság

Alacsony inflációval számol az MNB

Középtávon alacsony inflációval számol a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Számításaik szerint idén 2, jövőre 2,4 százalék lesz a fogyasztóiár-változás. Virág Barnabás, a bank közgazdasági elemzési igazgatója egy tájékoztatón azt mondta, ez már megközelíti a válság előtti időszak adatait. Ennek pedig továbbra is erős árleszorító hatása lesz, azaz a fogyasztói árak nem emelkednek jelentősen, így a növekvő reáljövedelmek mellett élénkülhet a háztartások fogyasztási kereslete.

Az alacsonyabb infláció középtávon is fönnmaradhat – véli Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank két százalék körüli inflációval számol idén, jövőre is alig haladja meg ezt az értéket. A bank igazgatója csütörtöki tájékoztatóján azt mondta: a novemberi rezsicsökkentés mérsékli az inflációt.

– A mutatók fokozatos süllyedést mutatnak. Gyakorlatilag a tavalyi év közepe-vége óta látható, hogy némely mutató már az egyszázalékos szint közelébe süllyedt, ami közel van a válság időszakában megfigyelt alacsony értékhez – magyarázta az MNB igazgatója.

A gazdasági szakember a fogyasztási és beruházási kedv növekedését várja 2014-ben. Szerinte a nemzeti hitelprogram elősegíti a kkv-szektor hitelezésének beindulását, aminek hatása a munkaerőpiacon is jelentkezik.

– Egyrészt lakossági oldalról várhatunk keresletbővülést, másrészt a beruházási oldalon is jelentkezhet kínálatbővülés – véli Barcza György. – Ha ez a kettő párban valósul meg, akkor Magyarország megmarad egyensúlyi pályán, és emellett gyorsabb növekedést produkálhat – tette hozzá a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője.

Szakemberek szerint az alacsony infláció miatt az árak alig emelkednek, azaz többet lehet vásárolni ugyanannyi pénzért. „Az árdrágulás mértéke lassulhat, estenként bizonyos termékköröknél akár az árak csökkenése is bekövetkezhet – közölte a CBA kommunikációs igazgatója. – És mivel tudjuk, hogy a magyar fogyasztók jelentős mértékben árérzékenyek, ha a fogyasztói árak csökkennek, akkor ez feltételezi azt, hogy az általuk megvásárolt termékmennyiség is növekedni fog” – mondta Fodor Attila.

A nemzeti bank úgy számol, hogy a nemzeti össztermék, a GDP idei 0,7 százalékos bővülése jövőre 2,1 százalékra gyorsul. Az államháztartás hiánya pedig idén 2,6, jövőre 2,9 százalék lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!