2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Adósmentő csomag: csak a csődbiztos engedélyével vehetnének hűtőt

2015. február 8., vasárnap 19:58

Csak a csődbiztos engedélyével vehetnének hűtőt vagy televíziót, illetve mehetnének nyaralni azok a családok, akik csődvédelmet kérnek. A kisebbik kormánypárt javaslatát már jövő héten tárgyalhatja a kormány. A pénzügyi biztos figyelné a családok kiadásait és segítene nekik kikerülni az adósságcsapdából. A tervek szerint azok ellen, akik csatlakoznak a programhoz, két évig nem lehet majd végrehajtást indítani.

„A férjemnek úgy tudtam kiváltani a véralvadásgátlót, hogy kölcsönkértem, de nem tudom, mikor tudom visszaadni.” Beteg férjével és középiskolás fiával él ez az asszony. Egyedül ő keres a családban, így a pénzből sokszor a rezsit is alig tudják kifizetni.

Egy KDNP-s javaslat szerint a jövőben újabb adósmentő jogszabállyal segítene a kormány a bajba jutott embereken. A családi csődvédelem a rezsitartozást, hitelkártya-adósságot felhalmozó, vagy a fogyasztási kölcsönüket törleszteni képtelen családoknak nyújtana megoldás. „A lényeg az, hogy megóvja a lecsúszástól azokat, akik nehéz helyzetbe kerültek, akiknek van némi tulajdonuk és jövedelmük ahhoz, hogy egy állami segítséggel, konkrétan a csődbiztos segítségével és a pénzintézetekkel együtt átütemezzék és a végén részleteiben elengedjék a tartozásukat, ezzel ne kerüljenek a végrehajtók karmaiba” – fogalmazott Harrach Péter.

A programba önkéntesen lehet jelentkezni, de lesznek feltételek. Így azok nem csatlakozhatnak, akiknek kevesebb a tartozásuk, mint amennyibe a rendezéshez szükséges adminisztráció kerülne, és azok sem kérhetnék a csődvédelmet, akiknek több 10 millió forintos kintlévőségük van. A csődbiztos ellenőrzi majd a család kiadásait, a programhoz csatlakozóknál megtilthatja majd a nyaralást, egy autó, illetve tartós fogyasztási cikkek vásárlását is. „Nyilván megtarthatják azt, ami a hétköznapi, családi gazdálkodáshoz szükséges, de a nagyobb kiadásokhoz – egy külföldi út, egy autó, tartós fogyasztási cikkek – már konzultálni kell a családi vagyontanácsadóval és vele közösen kell meghozni a döntést, hogy erre tényleg szükség van-e vagy nincsen. Aki ezeket az együttműködési szabályokat megszegi, azoknál megszűnik a csődvédelmem” – mondta Rétvári Bence államtitkár.

A Magyar Szociális Fórum elnöke szerint a családi csődvédelem csak átmenetileg segít az embereken. „Itt él Magyarországon 3 és fél millió szegény. Ezeknek az embereknek megélhetést és jövőt kell biztosítani, ezt pedig csak munkából és tisztességes jövedelemből lehet. Ha pedig ezeket nem tudják biztosítani hozzá, akkor be kell vezetni az alanyi jogon járó alapjövedelmet, ami mindenki számára biztosítja az alapvető szükségletek kielégítését” – nyilatkozta Simó Endre.

A csődbiztost az állam fizeti majd a közigazgatáson belül. A családi csődvédelem 2 éves moratóriumot is biztosít, ez idő alatt nem indíthat végrehajtást egyetlen szolgáltató sem az adós ellen. Tavaly csak a rezsicégek 350 ezer esetben kezdeményeztek hatósági behajtást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!