2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 04:00

Gazdaság

A vártnál nagyobb mértékben lassul

A vártnál nagyobb mértékben lassul a német gazdaság. Jövőre 4 tized százalék növekedést vár a német jegybank, ami negyede az eredetileg tervezettnek. A német gazdaság az európai recesszió miatt lassul, az összes fontos európai partnerüknél, így Magyarországon is visszaesett a termelés.

Luxusautók készülnek egy bajor autógyárban, de már nem az európai piacra. A német ipar megrendelései folyamatosan esnek vissza Európában. Az új piac Kína és az Egyesült Államok. Az átállás a többi cégnek sem megy könnyen. A német ipari termelés 2 és fél százalékkal esett vissza tavaly október óta, a csökkenő európai megrendelések miatt.

– Az Európai Unión kívüli megrendelések növekednek, ami középtávon megoldást jelenthet az export növelésére. De addig is nehéz helyzettel kell megküzdeni a német gazdaságnak, hiszen minden környező országban válság van – mondta egy német elemző.

A rövidtávú kilátásokat a német jegybank is borúsnak tartja. A frankfurti előrejelzés szerint jövőre jó, ha stagnál a német gazdaság. Legfeljebb 4 tized százalékos növekedés lehet – a negyede annak, amire számítottak.

– Az euróövezet gyenge teljesítménye minden bizonnyal tovább tart jövőre. A költségvetési kiigazítási programok folytatódnak, ami negatívan hat a gazdasági termelésre. Azt reméljük, hogy egy év múlva, 2013 végén kezdődhet fellendülés – mondta egy másik frankfurti szervezet, az Európai Központi Bank elnöke.

Több olyan országban is zsugorodott a harmadik negyedévben a gazdaság, ahol a németek a legnagyobb befektetők. A másfél százalékos magyar visszaesés mellett Csehországban 1,3, Portugáliában 3,5 Görögországban 6,5 százalék volt a gyengülés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!