2022. 10. 07. Péntek Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Gazdaság

A török líra 17 százalékot zuhant

A török líra árfolyama több mint 17 százalékot zuhant hétfőn hajnalban a devizapiacokon, miután Recep Tayyip Erdogan elnök leváltotta Naci Agbalt, a központi bank elnökét, korábbi tekintélyes pénzügyminiszterét.

  • A török líra 17 százalékot zuhant

A török deviza árfolyama az amerikai dollárral szemben egészen 8,47 líráig esett az ázsiai piacok megnyitását követően a múlt hét végi 7,22 lírás záró árfolyamhoz képest. A nyitás után később valamelyest visszakapaszkodott, és egy dollárért már csak a 8,09 lírát kellett adni.

A líra árfolyama öt hónapja nem volt olyan alacsony, mint a hétfői nyitáskor.

Naci Agbal leváltását pénteken késő este jelentették be egy elnöki rendeletben, amely indoklást nem tartalmazott. A lépésre azonban egy nappal azután került sor, hogy a jegybank monetáris politikai bizottsága az infláció elleni küzdelem jegyében csütörtökön 2 százalékponttal, 19 százalékra húzta fel az irányadó, egyhetes repokamatot. Az emelést a piacok üdvözölték.

Erdogan elnök viszont, aki az olcsó hitelek által táplált erőteljes növekedés híve, mindig is ellenezte a magas kamatokat.

Agbal helyére az elnök Sahap Kavcioglu közgazdászt, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) korábbi parlamenti képviselőjét nevezte ki, lépése azonban nyugtalanságot keltett a befektetők között, és kétséget ébresztett a központi bank jövőbeni függetlenségével kapcsolatban.

Az új jegybanki elnök vasárnap kijelentette, hogy minden szükséges lépést megtesznek az infláció megfékezése érdekében.

"A központi bank a továbbiakban is hatékonyan alkalmazni fogja a rendelkezésére álló összes monetáris politikai eszközt, hogy elérje célját: az infláció tartós csökkentését" - szögezte le nyilatkozatában Kavcioglu.

A török gazdaság azon kivételek közé tartozik, amelyek az elmúlt évben recesszió nélkül vészelték át a koronavírus-járvány csapásait. A 2020-as év egészében 1,8 százalékkal nőtt a török gazdaság, gyorsult az ütem a 2019-ben mért 0,9 százalékhoz képest. A növekedésnek azonban súlyos ára volt: az olcsó hitelek rekordmélységbe taszították a török líra árfolyamát, leapasztották az ország devizatartalékait, szították az inflációt és hátráltatták a munkahelyteremtést. Elemzők arra számítanak, hogy idén 5 százalékkal bővülhet a török gazdaság a szigorú monetáris politika ellenére is.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vádat emelhetnek Hunter Biden ellen

Vádat emelhetnek Hunter Biden ellen

Az Amerikai Egyesült Államok elnökének fia ellen 2018 óta folyik nyomozás adócsalás, külföldi hatalmak számára végzett lobbizás és hamis állítások miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!