2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Gazdaság

A spanyol nemzeti bank lassabb gazdasági növekedést és nagyobb inflációt vár idén

A spanyol nemzeti bank (Banco de Espana) kedden közzétett jelentésében a korábban jelzettnél lassabb gazdasági növekedést és nagyobb inflációt vár idén az ukrajnai háború miatt.

  •  A spanyol nemzeti bank lassabb gazdasági növekedést és nagyobb inflációt vár idén

A bank számításai szerint az éves növekedési kilátások a tavaly decemberben remélt 5,4 százalékról 4,5 százalékra mérséklődtek.

A fogyasztói árak esetében 7,5 százalékos emelkedés szerepel a 2022-re vonatkozó frissített előrejelzésben, amely néhány hónapja még 3,7 százalékos inflációval tervezett.

A jelentésben rámutattak: az első negyedév elején folytatódott a gazdasági aktivitás élénkülése, amelyet némileg visszafogott a koronavírus-járvány miatti korlátozások fenntartása és az infláció emelkedése. Az Ukrajna elleni invázió azonban megváltoztatta ezt a dinamikát, jelentősen fokozta a bizonytalanságot és a nyersanyagok árának megugrásához vezetett.

Az első negyedéves GDP-növekedés 0,9 százalékos volt, szemben az előző negyedévi 2,2 százalékossal.

A jelentés kitért arra is, hogy Spanyolország függősége az orosz gáztól viszonylag kis mértékű, de ettől még nem kerülte el az energiahordozók árának növekedése, amelyre "a spanyol gazdaság különösen érzékeny".

A jegybank megállapítása szerint mindez késlelteti, hogy a spanyol gazdaság teljesítménye 2023 harmadik negyedévénél korábban visszaálljon a koronavírus-járvány előtti szintre.

A Banco de Espana arra számít, hogy a háború spanyol gazdaságra gyakorolt hatása "intenzívebb" lesz a második negyedévben.

A negatív következményeket némileg ellensúlyozni fogja a kormány múlt héten jóváhagyott, 16 milliárd euró értékű intézkedéscsomagja, valamint a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alap forrásai, illetve a javuló járványhelyzet is - állapította meg a bank jelentésében.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Az összes magyar üzletét bezárja a Libri december 24-én. A cég ezzel akar hozzájárulni a munkatársai ünnepi kikapcsolódásához - írja a Világgazdaság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!