2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Gazdaság

A lélektani szint alá zuhant az olaj ára

Az üzemanyagárak külföldön is csökkennek, miután a piacon már a lélektaninak számító 50 dollár alatt kínáltak egy hordó olajat. Ezzel hatéves mélypontra süllyedt az energiahordozó ára. Az Egyesült Államokban literenként 120 forintért árulják a kutakon az olajat, ami a gazdaságnak is jót tehet. Az olajexportáló államokat ugyanakkor nehéz helyzetbe hozzák az alacsony árak.

2009 óta nem látott szintre zuhant az olaj ára, hétfőn már kevesebb mint 50 dollárt kellett fizetni érte hordónként. A tavaly év végén kezdődött folyamat a piaci túlkínálat eredménye. Emiatt 2014-ben a felére zuhant az olaj ára, és a tendencia egyelőre megállíthatatlannak látszik. A Fehér Ház szerint az olcsó olaj kedvező az Egyesült Államok gazdaságának. „Már korábban is elmondtuk, hogy a csökkenő üzemanyagár általában jó a gazdaságnak, és természetesen jó a középosztálybeli családoknak is. Amikor a benzinkutaknál azt látják, hogy tavalyhoz képest egy dollárral kevesebb az ár, az azt jelenti, több marad a középosztálybeli családok zsebében. Ez pedig az elnök szerint kulcsfontosságú a gazdaságunk sikere szempontjából” – fogalmazott Josh Earnest fehér házi szóvivő.

A kutaknál már 2 dollár alá esett a gallononként ár, vagyis átszámítva literenként kevesebb mint 120 forintért tankolnak az amerikai autósok. A piac rövid távon további csökkenésre számít. Emiatt a helyzet miatt az adóssággal rendelkező olajcégek helyzete romlik, részvényeik is veszítenek az értékükből. De már úgy tűnik, a legnagyobb olajexportáló országnak, Szaúd-Arábiának is fáj az áresés: az ázsiai piacra már megemelte az árat. Eddig ugyanis nem volt hajlandó drágításra, így ellenezte a kitermelés csökkentését is, mert mindenképpen szeretné megőrizni a piaci részesedését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!