2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

A Jaguár új szintre emeli a magyar autóipart

Új szintre lép a hazai autóipar a Jaguár budapesti beruházásával. A magas hozzáadott értékű munkára hivatott mérnökbázisnál azonban aligha tudják feltölteni a munkahelyeket magyar szakemberekkel. A cég a kedvező adókörnyezeten túl veszteségessége miatt is választotta Magyarországot.

  • A Jaguár új szintre emeli a magyar autóipart

A Jaguár budapesti központjában az új modellek bevezetésével kapcsolatos fejlesztéseken dolgoznak majd százan – jelentette be pénteken a külügyminiszter.

„Ez egy mérnök központ lesz, egy klasszikus értelemben vett szellemi műhely, ahol a magyar mérnököknek az lesz a feladata, hogy Nagy-Britanniából irányított fejlesztési folyamatokban vegyenek részt, az ahhoz szükséges részkísérleteket végezzék el” – mondta Szijjártó Péter.

A Jaguár elsősorban a kedvező adókörnyezet miatt választotta Magyarországot, a cég gazdasági helyzete miatt ez elsőrangú szempont lehetett. A Jaguár 10 éve az indiai Tata Motors vállalatcsoport tulajdonában van.

„Pillanatnyilag a cég bajban van Nagy-Britanniában. Az eladásai csökkennek, a pénzügyi eredményei negatívba fordultak, tehát veszteséges, ezért kénytelen költségeket csökkenteni. A költségcsökkentés egyik módja volt az, hogy elindult a cég Kelet-Európa felé és nemrégiben nyitotta meg a termelőbázisát Szlovákiában, Nyitrán. Előre menekül a cég, megpróbál önvezető autókat, elektromos autókat gyártani, és ugye ehhez kell mérnöki munka” – mondta a Hír TV-nek Csath Magdolna, közgazdász, egyetemi tanár.

A brit-indiai cég várhatóan nem kizárólag magyar szakemberekkel indítja be budapesti fejlesztőbázisát.

„Alapvetően a magyarországi autós szektort eléggé akkut munkaerőhiány jellemzi. Ez minden szinten megfigyelhető. Gyakorlatilag bármelyik szereplőjével beszélünk a magyarországi autós szektornak, és itt nem csak a gyártókra gondolok, hanem a szolgáltatási szektor autós résztvevőire is, azt láthatjuk, hogy ez egy évek óta létező probléma, amit sem a mérnökképzés, sem a különböző szakképzési ágak sem tudnak kompenzálni, mert elég jelentős az elvándorlás” – fejtette ki Zách Dániel, a totalcar.hu újságírója.

A Jaguárnál magasan kvalifikált mérnökök nagy hozzáadott értékkel dolgoznak majd, ami új szint a hazai autóiparban. A magyar gazdaság autóipari kitettségét ez a beruházás nem növeli.

„Amikor a környezet romlik és a lakosság vásárlókedve elkezd romlani, akkor az ipari termelés is nagyban visszaesik az autóiparban. Viszont fejleszteni, kutatni, új modelleket kihozni folyamatosan kell a vállalatnak, úgyhogy ez mindenképpen egy pozitív előrelépés” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

Magyarországon most jellemzően autóipari összeszerelő üzemek működnek. Ezek annyira jelentősek, hogyha például a legnagyobb gyárakban modellváltás miatt rövid időre leállítanak egy gyártósort, az önmagában képes rontani a negyedéves GDP-adatot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!