2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

A hitelezés felfutására számít az MNB alelnöke

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 12:19, frissítve: csütörtök 12:20

Nagy növekedési potenciált lát a hazai bankokban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki hatékonyabb működést és olcsóbb lakossági hiteleket várna el a pénzintézetektől. A bankvezetők 5-7 éven belül számítanak egy újabb gazdasági válságra, amit a jegybank fix kamatozású hitelekkel tenne elviselhetővé.

Erősödő hitelezésre számít a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Nagy Márton a Portfolio Hitelezés konferenciáján úgy számolt: a következő évtized végére kétszer annyi hitelt használ majd a magyar gazdaság, mint most. „Figyelni kell arra, hogy az ügyfelek szélesebb körénél történjen meg ez a hitelezés, egészségesebb szerkezetben és alacsonyabb áron. És hogy a bankrendszer képes-e erre? Hát persze, hogy képes” – jegyezte meg.

A jegybanki vezető szerint a bankoknak hatékonyabban kell működniük, amire a digitalizáció lehet az egyik megoldás.

A Raiffeisen Bank vezetője szerint a modern megoldások önmagukban nem csökkentik a költségeket. „Mindenki reménykedik, hogy a digitalizációtól lesz alacsonyabb a költség. Hát szerintem nem lesz. Elképesztően drága a digitalizáció” – vélekedett Zolnai György elnök-vezérigazgató.

A bankvezetők úgy látják, a hatékonyabb működéshez a szektort terhelő adókhoz is hozzá kell nyúlni. „Azért a költségek nagyok, még mindig van, bár csökkentett bankadó. Azt gondolom, hogy ezt egy kicsit majd előbb-utóbb még lejjebb kellene vinni, hogyha a bankszektortól ilyen növekedést várunk el” – emelte ki Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

A konferencia résztvevőinek többsége 5-7 éven belül számít a következő értékpapír- vagy ingatlan buborék miatt kialakuló válságra.

„Én egy picikét félek ettől a túl alacsony kamattól, ami már túl régóta tart, és hogy ez milyen módon fogja majd allokálni a pénzt. 7 éve ülök az Erste toronyban, szép dolog kinézni, de valahogy most már lassan a házakat nem lehet a daruktól látni” – mondta Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

A bankvezetők egyetértettek abban, hogy a következő visszaesést a 2008-as válságnál jobban fogja viselni a magyar bankrendszer, a kamatok növekedésére azonban lehet számítani. Nagy Márton jegybanki alelnök kifejtette: az MNB éppen ezért a fix kamatozású hitelek elterjesztésére törekszik, az újonnan felvett hitelek 70 százalékát már így veszik fel

„A meglévő állományon belül is ezt meg kell lépni, ami a meglévő hiteleknek az átpörgetését jelenti fix felé. Itt alapvetően a bankrendszer, ami ezeket a fix hiteleket fogja kihelyezni, a másik oldalon ilyen forrásokkal kell ezt finanszírozni. Ezt a piac fogja megtenni, és ezeket a kockázatokat a piacon fogja szétteríteni olyan szereplők részére, akik szeretnék is ezt a kockázatokat fölvállalni” – tettet hozzá az MNB alelnöke.

Nagy Márton úgy látja: a lakossági hitelek esetében nagyobb árverseny szükséges a bankok között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!