2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

A hátuk közepére kívánják az újabb IMF-hitelt

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 17:42, frissítve: csütörtök 19:50

Ezrek tüntettek az IMF-hitel ellen Buenos Airesben – a tüntetők elutasítják, hogy Argentína ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz forduljon. A latin-amerikai ország elnöke kedden jelentette be, hogy egy újabb gazdasági válság elkerülése érdekében tárgyalásokat kezd a pénzügyi szervezettel.

„Elég” – ez olvasható az egyik poszteren Buenos Airesben. Az argentin fővárosban ezrek tüntettek a parlament épülete előtt az ellen, hogy a dél-amerikai ország vezetése ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz forduljon hitelért.

„Ez nem fogja megoldani a problémákat, ez a pénz külföldről jön. Bejön, és adósságlavinát indít be, amit lehetetlen lesz visszafizetni. Tapasztaltunk már ilyet. Ezért fontos, hogy megszervezzük az embereket és jöjjenek ki ez ellen tüntetni” – hangoztatta az egyik tüntető.

A demonstrálók az IMF-et és az IMF által kikényszerített megszorításokat okolják a 2001-2002-es válságért. A 2000-es évek elején Argentína az államcsőd szélére került, a súlyosan eladósodott ország külső segítség nélkül nem tudta volna törleszteni hiteleit. A Valutaalap a kölcsönt takarékossági intézkedésekhez kötötte, amelyek elszegényedéshez vezettek, ahogy később Görögországban is.

„A kormány elveszítette a támogatást. A felmérések 35 százalékos támogatással szemben 55 százalékos elutasítást mutatnak. Ez komoly visszaesés az elmúlt hónapokban, amelyet egy gazdasági környezet eredményezett – az infláció magas maradt, a dollár megerősödött, az adók elkezdtek növekedni. Bár a gazdaság növekszik, a foglalkoztatásban nem látszik a bővülés” – mondta egy argentin közgazdász.

A jobboldal 2015-ben vette át a hatalmat – 12 év baloldali kormányzás után. Argentínában az elmúlt egy évben 25 százalékkal emelkedtek az árak, a jegybank nyolc nap alatt háromszor emelt kamatot, hogy elkerülje a gazdasági-pénzügyi összeomlást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!