2022. 12. 04. Vasárnap Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

A határidő lejárt, a kormány nem változtatott, jöhet az eljárás

Kedden jár le a határidő, amit az Európai Bizottság Olaszországnak adott, hogy módosítsa jövő évi költségvetése tervezetét. A római vezetés már korábban jelezte, a büdzsé alapjaihoz biztosan nem nyúl hozzá. Az olaszok ellen így kötelezettségszegési eljárás indulhat.

  • A határidő lejárt, a kormány nem változtatott, jöhet az eljárás

Az olasz kabinet tagjai október elején vitatták meg a 2019-es költségvetés részleteit. A jövő évi büdzsé tervezetét a római vezetés nem sokkal később be is mutatta az Európai Uniónak, ami elutasította azt. Brüsszel alapvető problémája, hogy az új olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb költségvetési hiánycélt tűzött ki, ráadásul véget vetne a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatnak is.

A római vezetés adót és nyugdíjkorhatárt csökkentene, miközben alapjövedelmet vezetne be a munkanélkülieknél.

Az EU három hetet adott Olaszországnak, hogy új költségvetési tervezettel álljon elő. A határidő kedden jár le, de az olasz kormány már korábban jelezte, hogy nagy változtatásokra nem hajlandó, így kötelezettségszegési eljárás indulhat Olaszország ellen.

„Most akkor szuverén állam vagyunk, vagy sem? Dönthetünk a saját sorsunkról? Igaz, hogy egy európai rendszer részei vagyunk, de pont ez a rendszer vezetett a mostani helyzetünkhöz. Akkor hát van jogunk megváltoztatni a dolgokat?” – méltatlankodott egy római férfi.

Az olasz lakosság egy része már el is kezdett készülni a nehéz időkre – legalábbis a Reuters riportja szerint. Egy kávézótulajdonos arról panaszkodott, hogy a költségvetés körüli bizonytalanság miatt a vendégeik már minden apró kiadást megfontolnak.

„Mielőtt az EU elutasította a költségvetést, meg mielőtt ez beszédtéma lett, a vendégeink gondtalanabbak voltak. A büdzsé elutasítása óta észrevettük, hogy a vendégek próbálnak, hogy is mondjam, pénzt spórolni, és egyesek elkezdtek óvatosabban állni még a kis kiadásokhoz is. Van olyan vendég, aki most a szokásos kettő helyett csak egy csésze kávét iszik” – nyilatkozta Davide Mannarino.

Olaszország helyzete azért aggasztja az európai vezetőket, mert az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságáról van szó – a második legnagyobb államadóssággal, a görögök után.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: Transzatlanti kereskedelmi háború?

Globál: Transzatlanti kereskedelmi háború?

Háborús nyerészkedéssel vádolják az Egyesült Államokat az Atlanti óceán innenső partján. Amerika nemcsak a négyszeres áron szállított cseppfolyósított gáz, de a megugrott fegyvereladások miatt is sokat profitál a háborúból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Az EU és a G7 országok megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról

Az EU és a G7 országok megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió és a G7 csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!