2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

A devizahitelek forintosítása a megoldás?

A jelzálogalapú devizahitelek forintosításával segítheti az adósokat a kormány – erősítette meg a Magyar Nemzet értesülését a Kossuth rádió reggeli műsorában a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály azt mondta: az időközben jelentősen megváltozott árfolyam- és kamatszintet is rögzíteni kell valamilyen módon, szerinte erre vannak európai példák. A politikus közlése szerint az eddigi egyeztetéseken arról még nem esett szó, hogy a bankok mekkora terhet tudnak elviselni, és nem került szóba a tehermegosztás kérdése sem. Varga Mihály megismételte: legkésőbb őszre el kell készülnie a megoldásnak, mivel a jövő évi költségvetésről szóló törvényt a kabinetnek legkésőbb szeptember 30-ig be kell nyújtania a parlamentnek.

„A tegnapi, bankszövetséggel történt, illetve a tegnapelőtti, a civil érdekképviseletekkel történt megbeszélésnek az a konklúziója, eredménye, hogy valószínű, olyan megoldást kell alkalmazni, hogy valamilyen módon forintosítjuk ezeket a hiteleket – fogalmazott Varga Mihály. – Megtehetnénk azt is, hogy a mostani programokkal kivezetettjük évek hosszú sora alatt ezt a terméket, ez körülbelül 10 év lenne. De én azt gondolom, hogy ez egy olyan veszélyes termék, amit minél hamarabb vezetünk ki, annál jobb” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Átfogó megoldás kell

A lakáscélú devizahitelek forintra váltásáról szerdán egyeztetett a nemzetgazdasági miniszter a bankszövetséggel. A szaktárca közleményében azt írta: a megbeszélésen egyetértettek a felek abban, hogy az eddigi intézkedések – például az árfolyamgát vagy a végtörlesztés – segítséget jelentettek az adósoknak, de nem kínáltak nekik átfogó megoldást. „A devizahiteles ügyfelek mintegy kétharmada már igénybe vett valamiféle kedvezményt, lehet itt szó szerződésmódosításról, árfolyamgátról, végtörlesztésről vagy más módszerekről” – mondta a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője. Sütő Ágnes hozzátette: még nem tudják, mi lesz az, ami most kidolgozásra kerül, de a meglévő eszközöket, segítségeket számításba fogják venni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!