2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Gazdaság

4 milliós autó 3 millióért?

15 százalékkal több új autót adtak el 2012-ben, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére a forgalomba helyezett járművek száma nem érte el az 50 ezret sem. 2012-ben az újautó-értékesítések 80 százaléka céges ügyfél volt, ezen belül is a MÁV és a rendőrség megrendelései voltak jelentősek, a magánvásárlók szinte teljesen eltűntek.

Új modellek kedvező áron és kevés vásárló – általában ez jellemezte a hazai autópiacot. Az év vége viszont csekély javulást hozott. „Tovább nőtt a jogi személyek, azaz a vállalati ügyfelek aránya a magánszemélyekhez képest, ez decemberben a 80 százalékot is meghaladta. Mutatja, hogy a magánvevők tűntek el a piacról. Olyanok, akik nem vásárolnak új autót csak nagyon alacsony volumenben, havi 900-1100 darab lehet összességében” – fogalmazott Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke.


2012-ben 15 százalékkal több új autót adtak el, mint egy évvel korábban. Ezek kétharmadát céges ügyfélnek értékesítették. A forgalom továbbra is jóval elmarad a négy évvel ezelőtti szinttől, akkor valamivel több, mint 158 ezer új autó talált gazdára. Ez a szám 2012-ben az ötvenezret sem érte el.

Az autókereskedők a gyenge lakossági értékesítéseken változtatnának: azt szeretnék, hogy a cégek mellett a magánszemélyek is leírhassák az új autó áfáját a személyi jövedelemadójukból. „Egy korrekt regisztrációsadó-színvonal van Magyarországon, és olyan korrekt finanszírozási megoldások jöttek cégeknél, amelyek az áfa részleges vagy teljes körű leírását is lehetővé teszik. Azt várjuk az idei, 2013-as esztendőtől, hogy ez a trend folytatódjon, ahogy a gazdaságnak a javulása a vállalkozásoknál lekövethető lesz. Azt szeretnénk, ha a lakossági fogyasztás is érdemben tudna növekedni” – nyilatkozta Gablini Gábor, a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke.

A szakemberek szerint egy átlagos 4 milliós autót így akár egymillió forinttal olcsóbban is meg lehetne vásárolni. A javaslat egyelőre nem került a kormány elé.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!