2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

320-325 forint fölé is benézhet az euró a nyári főszezonra

Hír TV

2018. május 19., szombat 14:57, frissítve: szombat 16:28

Akár 20 ezer forinttal is többe kerülhet egy átlagos külföldi nyaralás a forint gyengélkedése miatt. A magyar fizetőeszközt a világpiaci folyamatok húzzák lefelé, a szakértők szerint a folyamat még sokáig húzódhat.

Egyre több forintot kell fizetni egységnyi devizáért – legutóbb 2015 elején járt ilyen magasan az euró, a dollár illetve az angol font értéke. Akkor 319 forintot kértek a közös uniós pénznemért. A magyar fizetőeszköz azért gyengül, mert az kőolaj ára szárnyal, az iráni atomalku felmondása után, de a szakértő emlékeztet, hogy a külföldi jegybankok gyakorlata is erős hatással van a folyamatra.

„Részint az van, hogy megindultak a kamatemelések, különösen az amerikai kamatemelés, ami önmagában is erősíti a dollárt, vagyis hát a dollárral szemben az euó és így a forint is gyengül” – emelte ki B. Varga Judit, az Azenpenzem.hu főszerkesztője.

A Magyar Utazásszervezők Szövetségének szóvivője szerint az utazási irodák gyakorlata miatt hirtelen forintgyengülés után sem nem kell tömeges lemondásoktól tartani. Molnár Judit azonban hozzátette: ha mégis megemelkedne a majdani nyaralás költsége, az ügyfeleknek még mindig van lehetőségük reagálni.

„Az áremelésről jogszabály rendelkezik, ami kimondja azt, hogy az utazásszervezőnek joga van indokolt esetben, és ilyen például a devizaárfolyam-változás, megemelni a részvételi díjat, de csak az utazás előtti 20. napig, illetve, amennyiben az áremelkedés meghaladja a 8 százalékot, akkor az utas indoklás és kötbérfizetés terhe nélkül elállhat az utazási szerződéstől” – tette hozzá Molnár Judit.

A magyar jegybanknak hivatalosan nincs árfolyamcélja, így a szakértők szerint gyakorlatilag bármeddig csökkenthet a forint értéke. Amennyiben továbbra sem változik a gazdasági környezet, úgy elképzelhető, hogy a nyári főszezonban akár 320-325 forint környékére is emelkedhet az euró. Ez egy még januárban lekötött 1500 eurós nyaralás költségeit forintra átszámítva, mintegy 20 ezer forinttal emelheti meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!