2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Gazdaság

2019-es lehet a csúcsév

Csaknem 25 százalékkal nőtt 2018-ban az építőipari termelés kibocsátása az előző év azonos időszakához képest. Az ágazat szereplői 2023-ig még 25 ezer milliárd forintos megrendelésállománnyal rendelkeznek, ennek több mint fele állami beruházás, többségében infrastrukturális fejlesztések.

  • 2019-es lehet a csúcsév

Jelentős bővülést produkált a hazai építőipar 2018-ban. A KSH adatai szerint a január-november közötti időszakban 22,9 százalékkal emelkedett az építőipari termelés a 2017 január-novemberi időszakhoz képest.

A Századvég vezető elemzője szerint a kereslet, amely a következő időszakban is kitart, meghatározója a növekedésnek.

„A kereslet volt meghatározó és ez húzta a növekedést. Egyrészt többen szeretnének lakást építeni, pörögnek a beruházások, illetve részben uniós, részben hazai forrásból építenek utakat és vasutakat. Fontos hozzátenni, hogy kell aki ezt megépítse, sokat beszélünk az ágazat munkaerőhiányáról, de nemcsak ez a tényező fontos, hanem technológiát is fejleszteni kell és ez segíthet hozzá a további növekedéshez” – fejtette ki Regős Gábor.

Az építőipar várhatóan a lakásépítési piacon is éreztetni fogja a hatását. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint a 2019-ben az előző évekhez képest még több új lakás fog épülni.

„Az új lakások piacának a 2019-es lehet a csúcsév. Idén adhatják át a legtöbb újépítésű lakást, hiszen a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa határideje eredetileg 2019 végén járt volna le, ez pedig nagyon sok lakásépítőt ihletett meg, ezért a legtöbb új lakást ebben a éven adhatják át. 2020-ban várhatóan kevesebb lakás fog épülni, de az igény folyamatos” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kiemelte: az építésgazdaság további bővülését vetíti előre, hogy Magyarországon 2023-ig még 25 ezer milliárd forintos megrendelésállománnyal rendelkeznek az ágazat szereplői. Ebből 15 ezer milliárd forintot a magyar állam megrendelései tesznek ki, amelyek nagy részben infrastrukturális fejlesztések. Az államtitkár hozzátette: a vállalkozások modernizálása mellett a technológiai fejlesztéseket is támogatják.

„Elsősorban a kis és közepes méretű vállalkozásokat támogatjuk, azokat, amelyek a magyar otthonokat és a magyar infrastrukturális beruházásokat, utakat, vasutakat közműfelújításokat építik és valósítják meg” – mondta György László.

A vállalkozások és kkv-k számára tavaly 16 milliárd forintos keretet biztosított a kormány, idén újabb 12 milliárd forintra pályázhatnak a cégek, 2020-ban pedig a fennmaradó, 8 milliárd forintot fordítja a kormány az építésgazdaság kapacitás bővítésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!