2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Heti terror

Heti terror: Reméljük, hogy javulnak a kapcsolatok Ukrajnával

A Hír TV Heti terror című műsorában Déri Stefi műsorvezető vendége volt Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő és Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője.

  • Heti terror: Reméljük, hogy javulnak a kapcsolatok Ukrajnával

A színész-komikus elkápráztatta az ukrán televíziónézőket, majd az ukrán választókat is. Egy csetlő-botló tanárember, akit Ukrajna elnökévé választottak, hogy ott posztján a Nép Szolgájaként dolgozzon. Ezt a szerepet játszotta Volodimir Zelenszkij Ukrajna legnézettebb televíziós komédiasorozatában, amivel elnyerte az ukránok szívét, akiknek fejében összemosódott a vágyálom a valósággal. Volodimir Zelenszkij előbb áprilisban nyert elnökválasztást, a voksok 73 százalékával, majd július 21-én az előrehozott parlamenti választást is megnyerte a politikában újoncnak számító pártja, a Nép Szolgája mintegy 42 százalékot kapott.

Azt nem tudni, hogy milyen politikát folytat majd, a gazdasági válság vagy a kelet-ukrajnai helyzet ügyében ugyanis még adós maradt elképzeléseinek ismertetésével.

A kampány során több provokáció is érte a kárpátaljai magyarokat, de ezt inkább a régi reflexeknek és a Porosenko-kurzusnak tudják be. Szijjártó Péter külügyminiszter azt közölte, hogy Zeleszkij kijelentései egyelőre bizakodásra adnak okot.

Déri Stefi műsorvezető és vendégei, Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő és Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője az ukrán választásokat és a várható jövőt elemezték.

Úgy néz ki, hogy bejött a papírforma, milyen változás lesz az ukrán politikában, hogyan alakítja át ez az erőviszonyokat? – kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

Az orosz vezetés Porosenko győzelmét várta pár héttel ezelőtt az államfőválasztáson. Abból indultak ki, hogy bármi történik Porosenko csalni fog, na most ennyit nem lehetett csalni. Bejött a képbe egy komikus, egy teljesen ismeretlen valaki és ettől kezdve tetszik vagy nem tetszik a magyarok helyzete, lehetőségei javulnak. Nem feltétlen. Annyit látni kell, hogy Ukrajnába az elmúlt években ellenségként, Oroszország szövetségeseként Magyarországot állították be. Másik megjegyzés, amióta Ukrajna független 91-óta minden vezetés csalt, lopott, hazudott és korrupt volt, teljesen mindegy, hogy jobb- vagy baloldali. A harmadik, hogy a sikertelenségért valakit felelőssé kellett tenni, hál istennek ez Oroszország volt és nem Magyarország. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a választásokat az új párt megnyerte, hogy köt-e majd koalíciót vagy sem az az eljövendő napok kérdése lesz. A fő kérdés az, hogy ez mit jelent a magyaroknak. Én úgy gondolom, hogy Magyarország fel fog kérni nagyhatalmakat, hogy közvetítsenek, nem célunk, hogy Ukrajna az ellenségünk legyen. Támogatjuk az EU és NATO csatlakozását abban a percben, ha a magyarellenes provokációk leállnak. Annyit látni kell, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban az ott élő magyarokat, főleg azok vezetőit titkosszolgálati eszközökkel vegzálták. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan, rengeteg a kérdőjel az oktatástól kezdve millió dologban, de legalább elvi lehetőség van arra, hogy a kapcsolatok javuljanak.

-          mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

A műsor második részében AKK, azaz Annegret-Kramp Karrenbauerben , az új védelmi miniszter megválasztása kerül a középpontba. 

Egy dolog közös Annegret-Kramp Karrenbauerben, az új védelmi miniszterben és elődjében, Ursule von der Leyen-ben: kinevezésükkor védelmi ügyekben semmi tapasztalatuk nem volt. Az Angela Merkel-féle hatalmi játszma minden korábbi lépése azt a célt szolgálta, hogy a lehetséges kihívókat vagy eltávolítsa környezetéből vagy pedig olyan pozícióba juttassa, ahol elhasználódnak, hitelt vesztenek, csak hogy kisebb fenyegetést jelentsenek a regnáló kancellárra.

Merkel politikai sakkjátszmája a hatalom megtartásáról szól, a tartalmi kérdések a háttérbe szorulnak. Így lett a Kereszténydemokrata Pártból színtelen-szagtalan politikai erő, amely a szociáldemokratáktól és a zöldektől is ötleteket vesz át, ha az szavazatokat hozhat. És így lett a Bundeswehr a NATO egyik leginkább lestrapált hadereje, amely alapvető harci képességeknek is híján van.

AKK alkalmas vagy alkalmatlan, illetve közelebb van egy lépéssel a kancellári poszthoz vagy távolabb? - kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

Szerintem pont távolabb, Merkel nagyon ravasz, egy igazi sakkjátékos és tudta, hogy közvetlen veszélyt jelent rá AKK. Értelemszerűen pártelnök és AKK is többször kijelentette, hogy ő is úgy látja mint az eddig kancellárok, hogy a pártelnökség és a kancellárság egy kézben legyen, tehát ő vigye a marsallbotot. Merkel valószínűleg megérezte, hogy veszélyt jelent rá, hiába régi párttársa, szövetségese és gyorsan megtette őt védelmi miniszternek, mert ugye az nagyon rosszul venné ki magát, ha pont a védelmi miniszter puccsolna a kancellár előtt. Tehát Merkel megerősítette magát. Von der Leyen pedig szövetségese ként van Brüsszelben. Úgy látjuk, hogy nem fog idő előtt lemondani annyira megerősödött. Megmutatta, hogy van még benne nagy taktikai és politikai erő. Azonban AKK a katonák és a tábornokok szempontjából nem túl szerencsés döntés, olyan emberek veszik át ezt a pontot akik életükben egy lőfegyvert nem sütöttek el. Borzasztó állapotban van a hadsereg. 

-mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!