2020. február 22.,
szombat, Gerzson napja

Heti terror: Nagyon sok merényletet sikerül megakadályozni

Hír TV

2020. január 1., szerda 22:55

A 2020-as esztendő első Heti terrorjában Déri Stefi műsorvezetése mellett Földi László biztonságpolitikai szakértő és Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója tekintette át a tavalyi év jelentősebb biztonságpolitikai eseményeit és terrortámadásait.

 

2019 egyik legvéresebb terrortámadása Srí Lankán történt. Húsvétkor, a keresztény közösségek ellen. A terroristák több helyszínen robbantottak. A merényletsorozattal összefüggésben Földi László biztonságpolitikai szakértő sajnálatosnak nevezte azt a törvényszerűséget, hogy egy ilyen szomorú eset megtörténhetett, hiszen meglátása szerint az a fajta globális biztonsági rendszer, amit az emberek feltételeznek, az nem működik természetszerűleg.

Kiemelte, arról van szó, hogy egy olyan esemény ellen próbálnak védekezni, amely még nem történt meg, tehát a titkosszolgálatoknak nagyon nagy kihívásokkal kell szembenézniük.

Jó hír, hogy sok merényletet sikerült megakadályozni, de sajnálatos módon mindig az a képlet, hogy ami megtörtént, azt hogyan lehetett volna megelőzni

– tette hozzá.

A Srí Lanka-i merénylet előtt nem sokkal korábban volt a christchurchi mészárlás, amikor kifejezetten muszlim hívőket támadott meg egy férfi. Az új-zélandi merénylettel kapcsolatban Horváth József felhívta arra a veszélyes tendenciára a figyelmet, hogy az emberekben megfogalmazódik egy olyanfajta félelem, hogy a mindennapjaikat a biztonságukat veszély fenyegeti.

Ha nem érzik azt, hogy a rendvédelem, a titkosszolgálatok és az állam képes, vagy hajlandó őket megvédeni, akkor lehetünk tanúi az ilyen szélsőségek térnyerésének, a zavaros fejű emberek támadásainak (…) Sajnos, azt kell mondanunk, hogy egy polgárháborús helyzet felé való sodródásnak egyfajta stációja ez, amikor már az emberek önhatalmúlag akarnak igazságot osztani és ennek egy ilyen szörnyű mészárlás a vége

– tette hozzá az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Teljes adás:

Hír TV