2019. december 9.,
hétfő, Natália napja

Heti terror: Megvan az Iszlám Állam új vezetője, már több csoport fel is esküdött rá

2019. november 6., szerda 22:30

A Heti terror vendégei Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértők voltak.

Megvan az Iszlám Állam új vezetője, már több csoport fel is esküdött rá. A török hadsereg közben elfogta a terrorszervezet Szíriában likvidált vezetőjének nővérét, akiről azt mondták, titkosszolgálati aranybánya. Ankara ugyanakkor azt is bejelentette, hogy visszaküldené a nyugat-európai országokba a Szíriában elfogott európai dzsihádistákat. Az Európai Unió azonban úgy látja: komoly előrelépés történt a terrorizmus és a radikalizálódás elleni küzdelem terén. 

Az Iszlám Állam Abu Bakr al-Bagdadi-t nevezte ki utódjául. Az amerikai rajtaütés közben önmagát felrobbantó férfira, azóta felesküdött több közel-keleti és észak-afrikai radikális dzsihadista csoport is. 

A Pentagon által nyilvánosságra hozott videókon látható, amint az amerikai katonák megtámadnak egy épületet, amelyben állításuk szerint Bagdadi bújkált, majd lebombázzák. A világ legkeresettebb dzsihádista vezetője korábban családjával együtt felrobbantotta magát, hogy ne kerüljön fogságba.

-Múlt héten még csak találgattuk, hogy lesz-e utódja Baghdadinak és ha igen akkor ki lesz az. Nem kellett sokat várni. Az illető Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi. Túl sokat nem tudunk róla, állítólag a hatóságok számára ismeretlen. A Dzsihád egyik kiemelt alakjaként aposztrofálták a terrorszervezetben. Egy veterán harcos, aki a múltban harcolt az Egyesült Államok ellen. Meglepő az ő személye? - tette fel a kérdést a műsorvezető. A témával kapcsolatban Földi László biztonságpolitikai szakértő a következőket mondta:

Ez a fajta elsősorban politikai célokat szolgál, operatív évtelemben negatív léthelyzetet idéz elő. Ezt bizonyítja az új kinevezett személy, akiről nem lehet sokat tudni az ő múltjából tények, adatokat. Hogy ez mennyire valóság vagy sem, remélem nem így van, de örülök neki, hogy így mondják. Például az a mondat a török részéről, hogy egy hírszerzési bázis az elfogott nővér, ez egy nagyon buta mondat. Ha valóban fel lehet használni az ő információit, és ezt elmondom a világnak, az Iszlám Állam illetékességeinek is, hiszen ők is néznek és hallgatnak híreket, akkor minden olyan információs pozíciót és operatív pozíciót megszüntetnek, amiről a nő tud beszélni. Ezért mondom, hogy ez butaság ilyet mondani egyáltalán, mert a munkát teszi lehetetlenné majdhogynem.

Arról, hogy az új vezetőnek mekkora hatalma lesz, Horváth József biztonságpolitikai szakértő beszélt:

„Pillanatnyilag a személy kérdése másodlagos. Az, hogy most kijelöltek egy embert, akit, elnézést, de most pajzsra emeltek, hogy ő lesz az új vezetője az Iszlám Államnak ez inkább a külvilág felé szól. A szövetségesek felé egy üzenet, hogy az Iszlám Állam annak ellenére, hogy kiiktatták az első számú vezetőt, megválasztott egy új vezetőt és megy tovább az általuk eddig választott úton. Egyetlen cél, hogy ne morzsolódjanak le, ne egy másik szervezetet hozzanak létre, egy rivális szervezethez ne csatlakozzanak.”

Teljes műsor: 

HírTV