2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Heti terror

Heti terror: Megvan az Iszlám Állam új vezetője, már több csoport fel is esküdött rá

A Heti terror vendégei Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértők voltak.

  • Heti terror: Megvan az Iszlám Állam új vezetője, már több csoport fel is esküdött rá

Megvan az Iszlám Állam új vezetője, már több csoport fel is esküdött rá. A török hadsereg közben elfogta a terrorszervezet Szíriában likvidált vezetőjének nővérét, akiről azt mondták, titkosszolgálati aranybánya. Ankara ugyanakkor azt is bejelentette, hogy visszaküldené a nyugat-európai országokba a Szíriában elfogott európai dzsihádistákat. Az Európai Unió azonban úgy látja: komoly előrelépés történt a terrorizmus és a radikalizálódás elleni küzdelem terén. 

Az Iszlám Állam Abu Bakr al-Bagdadi-t nevezte ki utódjául. Az amerikai rajtaütés közben önmagát felrobbantó férfira, azóta felesküdött több közel-keleti és észak-afrikai radikális dzsihadista csoport is. 

A Pentagon által nyilvánosságra hozott videókon látható, amint az amerikai katonák megtámadnak egy épületet, amelyben állításuk szerint Bagdadi bújkált, majd lebombázzák. A világ legkeresettebb dzsihádista vezetője korábban családjával együtt felrobbantotta magát, hogy ne kerüljön fogságba.

-Múlt héten még csak találgattuk, hogy lesz-e utódja Baghdadinak és ha igen akkor ki lesz az. Nem kellett sokat várni. Az illető Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi. Túl sokat nem tudunk róla, állítólag a hatóságok számára ismeretlen. A Dzsihád egyik kiemelt alakjaként aposztrofálták a terrorszervezetben. Egy veterán harcos, aki a múltban harcolt az Egyesült Államok ellen. Meglepő az ő személye? - tette fel a kérdést a műsorvezető. A témával kapcsolatban Földi László biztonságpolitikai szakértő a következőket mondta:

Ez a fajta elsősorban politikai célokat szolgál, operatív évtelemben negatív léthelyzetet idéz elő. Ezt bizonyítja az új kinevezett személy, akiről nem lehet sokat tudni az ő múltjából tények, adatokat. Hogy ez mennyire valóság vagy sem, remélem nem így van, de örülök neki, hogy így mondják. Például az a mondat a török részéről, hogy egy hírszerzési bázis az elfogott nővér, ez egy nagyon buta mondat. Ha valóban fel lehet használni az ő információit, és ezt elmondom a világnak, az Iszlám Állam illetékességeinek is, hiszen ők is néznek és hallgatnak híreket, akkor minden olyan információs pozíciót és operatív pozíciót megszüntetnek, amiről a nő tud beszélni. Ezért mondom, hogy ez butaság ilyet mondani egyáltalán, mert a munkát teszi lehetetlenné majdhogynem.

Arról, hogy az új vezetőnek mekkora hatalma lesz, Horváth József biztonságpolitikai szakértő beszélt:

„Pillanatnyilag a személy kérdése másodlagos. Az, hogy most kijelöltek egy embert, akit, elnézést, de most pajzsra emeltek, hogy ő lesz az új vezetője az Iszlám Államnak ez inkább a külvilág felé szól. A szövetségesek felé egy üzenet, hogy az Iszlám Állam annak ellenére, hogy kiiktatták az első számú vezetőt, megválasztott egy új vezetőt és megy tovább az általuk eddig választott úton. Egyetlen cél, hogy ne morzsolódjanak le, ne egy másik szervezetet hozzanak létre, egy rivális szervezethez ne csatlakozzanak.”

Teljes műsor: 

HírTV

További epizódok

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

A témát Földi László biztonságpolitikai szakértővel és Horváth Józseffel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadójával jártuk körbe. 2020. december 19.
Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Ezen a héten Georg Spöttle és Demkó Attila voltak voltak Déri Stefi vendégei a Hír TV Heti terror című műsorában. 2020. december 12.
Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

A műsor vendégei Földi László biztonságpolitikai szakértő és Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója voltak. 2020. december 05.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!