2019. december 15.,
vasárnap, Valér napja

Heti Terror: Likvidálták az Iszlám Állam vezetőjét

Hír TV

2019. október 30., szerda 23:00

Az előző amerikai elnökhöz hasonlóan, nagyot villantott Donald Trump is. Barack Obama utódja, a jövő évi elnökválasztás előtt bő egy évvel, büszkén jelentette be, hogy likvidálták az Iszlám Állam vezetőjét. Akárcsak 2011-ben Oszama bin Ladennel, Abu Bakr al-Bagdadival is az Egyesült Államok különleges egységei végeztek. Egyesek azonban még mindig kételkednek a terrorvezér halálát illetően. A Heti terror mai másik témája az essexi halálkamion volt. Továbbra sem tudják, ki az a 39 ember, akiknek a holttestét egy teherautó rakterében találták meg a múlt héten.

Egyre több minden derül ki a Bagdadi elleni akcióról, de mivel már sokszor keltették a halálhírét, ezért muszáj megkérdeznem, hogy most valóban elhihetjük, hogy meghalt és kiiktatták (…)?

- kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

 „Az Egyesült Államok elnöke jelentette be, tehát én mindenképpen elhiszem ezt a hírt és minden jel erre utal – tehát ami például török vagy iraki és szíriai oldalról megjelent a sajtóban -, hogy mind a hírszerzés, mind a katonai erők megerősítették, hogy Abu Bakr al-Bagdadit, tehát az Iszlám Államnak a vezetőjét, a Kalifátusnak az önjelölt vezetőjét sikerült egy katonai akcióban likvidálni.”

– reagált Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője.

„Az igaz, hogy ahol Bagdadi tartózkodott, azt a helyszínt úgy azonosították be , hogy a szíriai demokratikus erők kémei ellopták Bagdadi egyik alsónadrágját, amelyen ugye a DNS-e volt és így találták őt meg, mit szól ehhez a módszerhez?"

– kérdezte Déri Stefi.

 „Ennek a lényege az az, hogy sikerült operatív módon a közelébe jutni. Arról régen beszélünk, hogy a hadsereget meg kell előzze egy operatív munka, hiszen az információ akkor keletkezik igazándiból, hogy ha a személyhez közel tudnak menni. A műholdak elárulnak nyilván sok mindent a világról, de egész pontosan az, hogy mi fog történni, hova fog menni egy adott célszemély, azt csak operatív háttérrel lehet eldönteni, az az hálózati beépüléssel.”

– válaszolt Földi László biztonságpolitikai szakértő.

Hír TV