2020. február 22.,
szombat, Gerzson napja

Heti terror: Letartóztatások Dániában és Ausztriában

Hír TV

2019. december 18., szerda 22:08

Terrorcsoportok terveztek merényleteket a karácsonyi időszak alatt és után is. A dánok most jöttek rá arra, hogy rendkívül veszélyes a migránsáradat, mert nem tudják mennyi köztük a terrorista.

Húsz embert vett őrizetbe a Dán rendőrség egy készülő iszlamista merénylettel összefüggésben. Ausztriában szintén merénylet előkészítéséért két csecsen bevándorlót tartóztattak le. Déri Stefi felvezetőjében elmondta, ezek szerint a hírszerzés hatékonyan működik, aminek látjuk is az eredményét.

Georg Spöttle a műsorvezető kérdésére az elfogások hátteréről mondott bővebb információkat:

Akiket most Dániában őrizetbe vettek, ott igazából az izraeli titkosszolgálaté a fő érdem, mert ők adtak tippet a Dánoknak, hogy azok az emberek valamire készülnek, sőt már előkészületeket is tettek egy terrortámadás végrehajtására. Itt nagyrészt pakisztáni származású emberekről van szó, akik részben már Dániában születtek, vagy pedig azok ismerősei, akik szintén pakisztániak. Régóta figyelhették őket, mert elég konkrét információik voltak az izraelieknek. Ugyanez volt a Bécsújhelyen elfogott csecsenekkel, ott is egy anonim adta az információt, tehát egy magánszemély.

Nógrádi György arról beszélt, hogy Dániában miért nem hozták nyilvánosságra a terrorcselekményre készülők származását:

Ha nyilvánosságra hozzák, az azt jelenti, hogy rengeteg ember megtudja. Egyrészt megpróbálnak elmenekülni, másrészt megpróbálnak visszanyomulni, visszamenni a szürke vagy fekete zónába, ahol sokkal nehezebb őket elkapni.” (…) A dánok most jöttek rá arra, hogy rendkívül veszélyes a migránsáradat, mert nem tudjuk mennyi köztük a terrorista. Zárták a svéd határt, erről sem szoktunk beszélni. A dán társadalomnak, amelyik Európa egyik legnyitottabb társadalma, elege van. Ezt szimbolizálja az, hogy húsz embert elfogtak. Zárójelben jegyzem meg, hogy Ausztriában sem egyszerű a helyzet, mert oda is rengetegen mentek. Kurz bukásának fő oka az volt, hogy egyedül szembe mert menni Merkellel, lezárta a balkáni útvonalat és nem engedte be a migránsokat.

Teljes műsor: 

Hír TV