2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Heti terror: Hibák sorozata vezetett az ukrán gép tragédiájához

Hír TV

2020. január 15., szerda 23:00

Teljesen megváltoztatta az iráni válság megítélését az Irán légterében lelőtt ukrán repülő. Ki a felelős, és mi áll a háttérben – tette fel a kérdést Déri Stefi a Hír TV Heti terror című műsorában. Az iráni feszült helyzet mellett Horváth József biztonságpolitikai elemzővel és Nógrádi György biztonságpolitikai tanácsadóval azt vizsgálták meg, hogy mekkora szerepet játszik a térségben és világszinten a Hezbollah nevű síita, félkatonai szervezet.

Lelőtte azt az ukrán utasszállító repülőt az iráni légvédelem, amely órákkal azután szállt fel Teheránból, hogy Irán, Irakban található amerikai célpontokat támadott. A rakétatámadás válaszlépés volt arra, hogy az Egyesült Államok likvidálta Kasszem Szulejmánit, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének befolyásos parancsnokát. Az ukrán gép lelövése nagy nemzetközi felzúdulást keltett, és tüntetők ezrei vonultak utcára Iránban is.

Nógrádi György a történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy a világ minden országában egy ember engedélyezheti, hogy egy polgári gépet kilőjenek. Ez lehet egy államfő, kormányfő vagy védelmi miniszter. Hozzátette, hogy a helyzetet az bonyolítja, hogy annak ellenére vagyunk egy háború kellős közepén, hogy nem volt hadüzenet Irán és az Egyesült Államok között. A biztonságpolitikai tanácsadó Iránt nevezte meg a tragédia felelőseként, mert a gépet azt követően érte találat, hogy az USA likvidálta Szulejmáni tábornokot, és erre válaszként Irán Irakban lévő amerikai célpontokat bombázott. A helyzet azonban a gép kilövésekor megfordult, és Irán kezdett védekezni.

Horváth József az elhangzottakhoz hozzátette, hogy számára az az egyik kulcskérdés, hogy az iráni vezetés miért nem rendelt el azután légtérzárlatot azt követően, hogy Irán támadást indított amerikai célpontok ellen. Az elemző szerint a kommunikációban kell keresni a hiba okát, valószínűleg az iráni légvédelem vagy a forradalmi gárdának a légvédelme nem kapott tájékoztatást arról, hogy felengedtek egy gépet. Mindezt azután, hogy Donald Trump bejelentette, hogy iráni célpontokra mérhetnek támadást amerikai cirkáló rakéták és drónok. Arra a tisztre pedig, aki ezt végzetes döntést meghozta nagyon nagy teher nehezedett. Tehát hibák sorozata vezetett az ukrán gép tragédiájához – hangsúlyozta Horváth József.

A biztonságpolitikai szakértő felhívta arra a figyelmet, hogy érdemes összevetni a 2011-es arab tavasz vágóképeit a napjainkban Iránban tapasztalható forrongások felvételeivel, véleménye szerint tehát van egy hasonló próbálkozás arra, hogy az iráni vezetés hatalmát megingassák.

A műsorban Nógrádi György és Horváth József arról is beszélgetett Déri Stefivel, hogy a Hezbollah vezetője azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogyha nem vonulnak ki önként a Közel-Keletről, akkor az amerikai katonák koporsóban fognak hazatérni.

Teljes adás:

Hír TV