2023. 06. 02. Péntek Kármen, Anita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Heti terror

Heti terror: Franciaországban reneszánszát éli az iszlám

A Hír TV eheti Heti terror című műsorában arra kereste a műsorvezető Déri Stefi a választ vendégeivel, Földi Lászlóval és Horváth Józseffel, hogy vajon kik ragaszkodnak Amerika lezáratlan háborúinak folytatásához. De azzal is foglalkoztak, hogy nem sokat jelent a világi értékrend a migráns hátterű francia fiataloknak, illetve, hogy az Európai Unió először ismerte be, hogy a muszlim migránsok egy része képtelen beilleszkedni.

  • Heti terror: Franciaországban reneszánszát éli az iszlám

Először a tervezett amerikai csapat kivonásokkal foglalkoztak a műsorban. Elhangzott, hogy  amerikai közvélemény díjazta Donald Trump ígéretét az iraki és afganisztáni csapatkivonásra vonatkozóan. A 2016-ban Trump jelentős részben ennek köszönhette, hogy elnökké választották. Trump csak a 2020-as választás utánra, karácsonyra ígért végleges csapatkivonást.

Az ígéret teljes valóra váltása azonban januárra sem valósulhat meg, mert ez ellen nemcsak a demokraták és a NATO-partnerek emelték fel szavukat, de még a republikánus törvényhozók is óvatosságot sürgettek az ügyben. Vajon kik ragaszkodnak Amerika lezáratlan háborúinak folytatásához?

A Heti terror főtémája a muszlim fiatalok és a világi Franciaország kapcsolata volt. Mint kiderült a világi berendezkedés és Marseilles helyett inkább iszlámoktatásra vágynak a migráns hátterű francia középiskolások. Ezzel a kiábrándító valósággal szembesült a francia kormány ifjúságügyi államtitkára, a marokkói származású Sarah El Haïry egy fiatalokkal szervezett találkozáson. A süketek párbeszédét azután rendezték, hogy Párizs mellett egy iszlamista merénylő lefejezett egy tanárt, mert az a Charlie Hebdo hírhedt Mohamed-karikatúráival szemléltette diákjainak a szólásszabadságot.

Földi László biztonságpolitikai szakértő a műsorban rámutatott arra, hogy

a francia 25 év alatti fiatalok 75 százaléka gondolja azt, hogy valóban a saria, egyáltalán az iszlám hit, mint olyan, a muszlim hit és gondolkodás az előbbre való, mint a befogadó társadalom szimbólumai, legyen az himnusz vagy bármi más, törvények is. 

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai elemzője pedig arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben

Franciaország nagyon büszke volt arra, hogy őnála nincs asszimiláció, az egy fosztóképző volt, hogy az asszimilációra nem kell törekedniük, úgy gondolták, hogyha francia kultúra, a francia gloire önmagában van olyan vonzó a beérkezők számára, hogy ezt majd magukévá akarják tenni, idomulni akarnak ehhez az életformához.

(…)

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy jött egy keserű ébredés, amikor kiderült az, hogy a beérkezetteknek vagy a már itt születetteknek, azok, akik megerősödtek abban, hogy a többségi társadalmat elutasítják és az iszlámot megtalálták újra. Horváth József szerint reneszánsza van az iszlámnak. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy

az is elgondolkoztató, hogy nemcsak az iszlám vallású családokból származó fiatalok fogadták tapssal, hogy nem kell elénekelni a francia himnuszt, hanem maguk a franciák is, ez pedig veszélyes folyamatoknak lehet az előfutára

– húzta alá.

Teljes adás:

 

Hír TV

További epizódok

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

A témát Földi László biztonságpolitikai szakértővel és Horváth Józseffel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadójával jártuk körbe. 2020. december 19.
Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Ezen a héten Georg Spöttle és Demkó Attila voltak voltak Déri Stefi vendégei a Hír TV Heti terror című műsorában. 2020. december 12.
Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

A műsor vendégei Földi László biztonságpolitikai szakértő és Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója voltak. 2020. december 05.

Legfrissebb híreink

Felszámoltak egy drogkereskedő hálózatot

Felszámoltak egy drogkereskedő hálózatot

Letartóztatták egy drogkereskedő hálózat 15 tagját bűnszövetségben elkövetett, új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntette miatt Bács-Kiskun vármegyében - közölte a vármegyei főügyészség pénteken az MTI-vel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!