2020. február 21.,
péntek, Eleonóra napja

Heti terror: Egyre leleményesebbek az embercsempészek

2019. december 11., szerda 23:00

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Georg Spöttle a Nézőpont Intézet elemzője voltak Déri Stefi vendégei.

Az ünnepek előtt a nyugat-európai biztonsági erői is aktívak, mint ahogy a migránsok is, akik egyre nagyobb számban haladnak a balkáni úton, és egy részük a magyar határon is át akar kelni – vezette fel a témát a műsorvezető.

Nógrádi György szerint akkora migráns áradat nem várható, mint 2015-ben, de a helyzet áttekinthetetlen:

„A különböző embercsempész hálózatokat mindmáig nem sikerült felszámolni. Ennek rengeteg objektív és szubjektív oka van. Többek között az, hogy a határon lévő vámosok, útlevelesek jelentős része a világon mindenhol megvesztegethető sajnos. Erre láttunk példát a magyar történelemből az elmúlt években, láttunk példát Olaszországban, és lehetne sorolni. A másik megjegyzésem, hogy rendkívüli mennyiségű migráns indult el, mert úgy érzik, hogy a saját hazájukban az esélyeik minimálisak. (…) Kelet felől az Európai Unióba a migránsok kettő százaléka akar bejönni, tíz százaléka a Földközi-tengeren, döntő része a balkáni útvonalon. Most Európa 6 milliárd eurót utalt át a törököknek. Képes lesz-e és akarja Ankara a migránsokat megállítani, és milyen lesz a görög politika, amely az elmúlt években áttekinthetetlen, elvtelen és kiszámíthatatlan volt.”

A migránsok és az embercsempészek egyre leleményesebbek, a magyar határon alagút ásásával is próbálkoztak. Georg Spöttle hozzátette, hogy alagútásással igazából a Közel-Keleten csak a Gázai övezet környékén találkozott eddig.

„Ezeket az alagutakat ott nemcsak embercsempészésre, hanem arra is használják, hogy fegyvereket, robbanóanyagot és terroristákat juttassanak be a Gázai övezetből, vagy Izrael területéről. Ez a terroristáknál bevett taktika, de ugyanúgy például a drogcsempészeknél az amerikai-mexikói határon is megfigyelhető. (…) Az elkövetők nagyon jól kiképzett emberek, ezek valahol ezt tanulták, és bennük van az a kriminális energia is, hogy egy lezárt határon mindenféle engedély és papír nélkül át akarnak jutni” – fogalmazott a politikai elemző.

A műsorban szó volt arról is, hogy miért támadt társaira egy szaúdi katona az Egyesült Államokban, és ki lehet-e védeni a hasonló akciókat.

Teljes műsor: 

HírTV