2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Heti Terror: Egy leszámolásos eseménysorozat következik

2019. október 9., szerda 23:00

Hiányosságokra derült fény a francia rendőrségnél a párizsi késes támadás miatt. Vajon rendszerszintű problémáról van szó? Mai adásunkban szó lesz arról is, hogy terrortámadás volt-e a németországi Limburgban elkövetett teherautós incidens.

Limburgban egy 32 éves szíriai férfi egy lopott teherautóval hajtott neki több személyautónak. Az incidensben kilencen sérültek meg, köztük a teherautót vezető sofőr is, akit a helyszínen elfogtak. Terrortámadásnak minősítették az esetet.

„Itt egy bűnözőről van szó alapvetően, aki ugye ráadásul nem kap menedékjogot, ebből következően dühében tulajdonképpen elkövet olyan akciót, amely már túllép a bolti lopások bűnlajstromán és önbíráskodásba kezd”

-mondta Földi László. Hozzátette, bizonytalan volt a nyilatkozat a németek részéről ugyanis próbálják erőltetni, hogy Németországban minden rendben van, nincsen terror veszély és csak egy őrült ember tettéről volt szó.

A sofőr azt kiabálta az eset után, hogy Allah Allah. Állítólag ezt sokszor mondják a muszlimok...szóval elérte a célját a terrorizmus mert az emberek félnek, ha meghallanak egy ilyen mondatot és azonnal a terrorizmussal azonosítják, holott nem is biztos, hogy erről van szó.

„Egy-egy ilyen akció tökéletesen alkalmas arra, hogy a társadalomban félelmet keltsen, illetve fent tartsa ezt a félelem érzést. Ami pedig a terrornak a sajátossága, hogy egy adott célterületen félelmet kelt és megriasztja az embereket”

-fogalmazott Horváth József. Hozzátette, ezzel el lehet érni azt a célt, amit a terrorszervezet kitűz maga elé.

Legkevesebb ketten meghaltak, többen pedig megsebesültek egy németországi lövöldözésben Halle városában egy zsinagógánál nyitottak tüzet. Állítólag katonáknak öltöztek az elkövetők és kézigránátot is dobtak a zsidó temetőre.

„Az elemzés szempontjából mindegy, hogy dzsihadista, szélsőséges jobboldali, akcióhős vagy kiről van szó, mert egyszerűen egy leszámolásos, tulajdonképpen bárki által elkövethető eseménysor következik. Abból a fajta kezelhetetlen társadalmi és politikai helyzetből, amely Nyugat-Európában, így többek között Németországban is kialakult„

-reagált Földi László a ma történt eseményekre. Hozzátette, ez már túl lendült a klasszikus terror problémán, ez már egy polgárháborús helyzethez közelít a biztonságpolitikai szakértő szerint.

HírTV