2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Heti terror

Heti terror: Az ISIS kalifátusa megsemmisült, de a terrorszervezet továbbra is létezik

A turisták egyik legkedveltebb úticélja Barcelona, ahol a hatóságok több terrorfenyegetést is kaptak az elmúlt hónapban. A Sagrada Familiát is célpontként tartják számon. Nem először kap fenyegetést Spanyolország és a Sagrada Família is szerepelt már a terroristák kiszemelt célpontjai között. Földi László, biztonságpolitikai szakértő a Hír TV Heti terror című műsorában ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: minden fenyegetést komolyan kell venni, mert legutóbb, 2017-ben meg is történt a terrorcselekmény.

  • Heti terror: Az ISIS kalifátusa megsemmisült, de a terrorszervezet továbbra is létezik

Földi László hozzátette: Európában a helyzet azóta nem javult. A spanyol kormány pedig ragaszkodik ahhoz, hogy akár illegális bevándorlókat is befogad. A muszlim jelenlét az Ibériai-félszigeten évszázadokra vetül vissza, ezért a spanyolok számára nem meglepő az észak-afrikaiak betelepedése.

Viszont, hogy ilyen szintű folyamatos fenyegetés és fenyegetettség van Spanyolországban, az elmúlt évtized problematikája

- fogalmazott.

Egy millió muszlim él Spanyolországban, viszont a lakosság több, mint 70 százaléka katolikus. Déri Stefi azon kérdésére, lehet-e köze a fenyegetéseknek a kereszténységhez Horváth József, biztonságpolitikai szakértő úgy válaszolt: mindenképpen, hiszen látjuk azt, hogy Sagrada Familia célpontként jelenik meg az Iszlám Állam propagandaanyagaiban.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy önmagában már a fenyegetés is komoly károkat fog okozni Spanyolországnak. Ezek a demonstratív intézkedések el fogják riasztani a turisták egy részét. Ezt a nem túl erős spanyol gazdaság meg fogja érezni

- emelte ki. Hozzátette: ez egy öngerjesztő folyamat, mely a terroristák és az iszlám radikálisok malmára hajtja a vizet. Ha több muszlim elveszíti a munkahelyét, akkor ők dühösebbek és befolyásolhatóbbak lesznek. Ez a fenyegetések egyik célja.

Bár az Iszlám Állam kalifátusa megsemmisült, a terrorszervezet továbbra is létezik, csak átalakult. Michael Maloof, a Pentagon korábbi biztonságpolitikai szakértője azt nyilatkozta, hogy a mostani helyzet sokkal rosszabb egy fizikailag létező kalifátusnál. Földi László ezzel kapcsolatban kifejtette: nem volt szabad lelkesedni a kalifátus megszűnése miatt, mert az legalább magába gyűjtötte azokat az extrém erőket, akik hajlamosak voltak dzsihádra.

Mivel megszűnt, ezek az erők a saját országaikban gerjesztik egymást és erőszakkal hoznak létre kicsi kalifátusokat kimondatlanul

- fogalmazott.

Arra a kérdésre, mennyire kell tartani attól, hogy dzsihadisták jönnek be Európába Horváth József elmondta: a politika hajlamos ezt elbagatellizálni. Az iszlám radikálisok továbbra is egy kívánatos zsákmányként tekintenek Nyugat-Európára.

Az Európai Unió vezetése pedig nem küldte el azokat az üzeneteket, hogy Európa hajlandó és képes is megvédeni önmagát

- tette hozzá.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) célja, hogy összehozza a békepárti és szuverenista erőket, mert ezek osztják a nyugat igazi civilizációs értékeit, az Isten-haza-család hármas egységét - mondta az eseményt szervező Alapjogokért Központ főigazgatója szerdán Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!