2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Háttérkép Trianon hátteréről

2020. június 4., csütörtök 21:55

Ezúttal a trianoni diktátum történelmi hátterére mutatott rá Bogár László közgazdász és Boros Imre közgazdász Bayer Zsolt műsorvezetése mellett.

A hivatalos nyugati történetírás és az utódállamok történetírása azt mondja, hogy Trianonhoz, a soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchia széthullása, a polgári forradalmakkal elkezdődött és nagy európai romantikában kicsúcsosodó nemzeti mozgalmak végpontjaként egy igazságtétel történt, hiszen a soknemzetiségű monarchiában a nemzetiségek végre önálló államot kaphattak – ez a hivatalos verzió. A nem hivatalos verzió, a magyar szempont sokkal inkább azt mondja, hogy nagyhatalmi érdekből egészen becstelen diktátum történt, amelyet leginkább Magyarország ellenében fogadtak el és a fő cél Magyarország megbüntetése, ha pedig egy kicsit sötétebben gondolkodunk Bayer Zsolt közlése szerint, akkor a fő cél Magyarország eltüntetése volt.

A kortársaknak nyilvánvaló volt, ha ezt a diktátumot Magyarország aláírja, akkor azt a nemzet nem élheti túl

– tette hozzá a műsorvezető.

Az elhangzotthoz hozzátéve Bogár László felelevenítette, semmiféle összeesküvés-elmélet nem kell ahhoz, hogy kimondjuk, az első világháború célja volt a Német Birodalom, az Oszmán Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnése. Az oszd meg és uralkodj elve alapján a globális pénzhatalmi rendszernek sokkal jobb, ha nagy és erős szereplők helyett, ha rengeteg apró és erejét gyakorlatilag elvesztő néppel kell „tárgyalni”.

Magyarországot azért kellett megbüntetni, mert nyilvánvaló ma is mindegyik, magát látszólag nyertesnek érző szomszédunk számára, hogy mindenki jobban élhetne ma, ha a történelmi Magyarország megmaradhatott volna és ezt akarták megakadályozni

– tette hozzá.

Boros Imre közgazdász csatlakozva a gondolatmenethez felidézte gróf Apponyi Albert szavait, miszerint az egységes gazdasági tér szétszabdalásával mindenki veszít.

A közgazdász hazánk esetében vígasztalónak nevezte, hogy

Magyarország az államiságát ezer éven keresztül folyamatosan meg tudta őrizni és ez reményt ad arra, hogy a következő ezer esztendő is a magyaroké lesz.

Teljes adás:

HírTV