2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Háttérkép

Háttérkép: Talán még az elnökválasztásnál is fontosabb, ki lesz a liberális ikon utódja

Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg. Az ember úgy gondolná, hogy a haláleset „nem rengeti meg a világot”, de mégis megtörtént. A hazai sajtóban olyanokat lehetett olvasni, hogy „elment a liberális ikon”, „a progresszív világ egy fantasztikus harcosát veszítette el”. Ginsburg halála olyan heves reakciókat váltott ki, hogy a demokraták bejelentették, ha Donald Trump amerikai elnök merészelne a helyére jelölni valakit, akkor majd ők kibővítik a legfelsőbb bíróság létszámát. Mit is jelent az amerikai legfelsőbb bíróság? Valójában hol van a szerepe az egész hatalmi szénában? Ruth Bader Ginsburg halála miért kavarta fel ennyire az állóvizet? Ezekre a kérdésekre adott választ Boros Imre és Bogár László közgazdász a Háttérképben Bayer Zsolt műsorvezetése mentén.

  • Háttérkép: Talán még az elnökválasztásnál is fontosabb, ki lesz a liberális ikon utódja

Az Egyesült Államokban a legfelsőbb bírósági bírák kinevezése központi kérdése az amerikai belpolitikának. Boros Imre példával élve felidézte, amikor az ifjabb George Bush és ellenfele, Al Gore között folyt a verseny, hogy ki lesz az elnök, az ügy odáig jutott, hogy végül a legfelsőbb bíróság döntötte romba a demokrata politikus elnöki álmait.

A közgazdász rámutatott, az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság tagjának lenni élethosszig tartó pozíció, lemondani ugyan le lehet, de elbocsájtani nem.

Vannak kifejezetten demokrata szemléletű és republikánus szemléletű bírók, ami különösen fontos a szövetségi bíróságokban, akik például Trumpot is le tudják térdepeltetni

– fogalmazott.

A szövetségi legfelsőbb bíróság kilenc tagból áll és 5-4 arányban a republikánusok voltak többen, most azonban – fejezte ki magát Boros Imre – előállhat a 6-3, mint az angol-magyaron, s miután ez élethosszra szól, látható is, hogy ez mit jelent.

Legalább akkora ennek a jelentősége, minthogy Trump győz, vagy veszít

– tette hozzá.

Mérhetetlen hatalomnak és egy törésvonalnak is nevezte az amerikai legfelsőbb bíróság intézményét Bogár László. A közgazdász közlése szerint, hogy milyen összetételű a testület, az alapján születnek az Egyesült Államokban mindent meghatározó ítéletek.

Egyetértve Boros Imrével, Bogár László szintén úgy véli,

megkockáztatható, hogy hosszútávon talán még az elnökválasztás eredményénél is nagyobb a jelentősége annak, hogy ki lesz Ginsburg utódja és hogy alakulnak a testületben az erőviszonyok.

Teljes adás:

HírTV

KAPCSOLÓDÓ: 

Donald Trump konzervatív politikust jelöl a Legfelsőbb Bíróságba

Harc a legfelsőbb bírói pozícióért

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!