2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Háttérkép

Háttérkép: Soha nem látott szintre növekedett a világ adóssága

Az e heti Háttérképben Bayer Zsolt műsorvezető és vendégei a brexit és a globális gazdaság állapotának témáját boncolgatták.

  • Háttérkép: Soha nem látott szintre növekedett a világ adóssága

„Kezdjük a brexittel, ami immáron befejezett múlt idő, de hagyományainkhoz híven nekünk az a dolgunk, hogy megnézzük, hogy majd mi lesz most.”

– mondta Bayer Zsolt a műsor elején.

„Kezdeném azzal, hogy valójában mi történt. Ugye az Egyesült Királyság egy hajdan volt nagy birdalomnak a birodalmi maradványa. Az Egyesült Királyságban élnek angolok és nem angolok. A nem angolok is angol nyelvűek ugye, a wales-iek, a skótok, írek stb. Ezt a kérdést a UK angoljai döntötték el, azok is nagyobb részt a vidékiek, mert Londonban azért nem így állat a helyzet. (…) Az angol angolok döntöttek ebben a kérdésben, és ők voltak azok, akik megunták azt, ami Brüsszelben történik. És úgy gondolják talán történelmi tapasztalataikra is visszahivatkozva, hogy abban, amiben ezt megelőzően mint ’73-ban uniós tagok voltak végülis jobban érezték magukat.”

– fejtette ki véleményét Boros Imre közgazdász.

„2008-ban kitör a globális gazdasági világválság, 2009 mélypont és aztán idestova több mint 10 év eltelével meglehetősen békések a viszonyok. Azt kell mondjuk, hogy hol kisebb mértékben, hol nagyobb mértékben, de úgy általánosságban nem látszik probléma. A munkanélküliség csökkenő tendenciát mutat, a reálbérek növekvő tendenciát mutatnak, a gazdasági növekedés talán a leghullámzóbb, de azért mégiscsak valami fajta egyenletes növekedést mutat. Alacsony infláció, amely ebből következően alacsony banki kamatok, tehát úgy néz ki, hogy rendben vagyunk. (…) Globális szinten nem látszik a viharfelhő. De! És akkor itt a „de” után teszek három pontot és tanult barátaimra nézek.”

– vezette fel a Háttérkép második témáját Bayer Zsolt.

„Engem is meglepett egyébként, hogy valóban példátlan. Tehát a II. világháború óta soha nem volt olyan (…), amikor láthatólag nincs szinte semmi lényeges rendellenesség a világgazdaság működésében. Egyet azonban ki kell emelni. Ezt ugye éppen nem említetted nyilván dramaturgiai szempontból és ez az, hogy közben viszont soha nem látott ütemben és soha nem látott szintre növekedett a világ adóssága és ezen belül Amerika nem csak államadóssága, mert az is horribilis. Tehát ilyen eddig csak háború idején fordult elő Amerikában, hogy 100 százalék fölé megy az államadósság is, most pedig már 106 sőt 107 százalékosra emelkedett.”

-          mondta el véleményét Bogár László közgazdász.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!