2020. augusztus 8.,
szombat, László napja

Háttérkép: Rendkívüli veszélyben az euró

2020. május 6., szerda 21:55

A 444.hu számolt be róla először, hogy a német alkotmánybíróság egy határozatával felülbírálta az Európai Unió bíróságának egy határozatát, melyből arra következtettek, hogy ez lehet a vég kezdete az Unióra nézve, mivel ha egy nemzetállami bírói testület felül bírál egy Uniós bírósági határozatot, akkor mindenki vérszemet fog kapni, mely az Unió szétesésének egy lépcsőfoka lehet.

„Ezek a feltételezések valójában arra a tényleg létező összefüggésre épülnek, hogy veszedelmesen növekszik az eladósodása a leggazdagabb nyugati országoknak és jelesül ezen felül elsősorban magának az Amerikai Egyesült Államoknak”

- mondta Bogár László, közgazdász. Hozzátette, nagyjából másfél hete létrehoztak egy oldalt, ahol folyamatosan követni lehet az Egyesül Államok adóságának változását. Kijelentette, először a történelemben az amerikai össz adóság több, mint az amerikai össz vagyon.

„Az euró valóban rendkívüli veszélyben van, mert ha a világ egésze elveszti a hitét abban, hogy az európai gazdaság ezután az elképesztő brutalitású leállás után is képes mondjuk 1-1,5 éves késéssel ugyanott folytatni, ahol előtte, akkor ez valóban, akár az euró összeomlásával is járhat.”

Teljes adás:

HírTV