2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Háttérkép

Háttérkép - Górcső alatt Ukrajna és Európa jövője

A Háttérkép adásának első témája Ukrajnáról szól. Bayer Zsolt műsorvezető és vendégei – Bogár László és Boros Imre közgazdászok – az első fordulón túl lévő ukrán választások lehetséges forgatókönyvét vázolták. Bizonyos jelek azt mutatják, hogy a Porosenkotól esélyesebb – főállásban humorista – elnökjelölt a kárpátaljai magyarságra nézve még nagyobb csapást fog jelenteni. Szakértők szerint ugyanis Volodimir Zelenszkij ténylegesen a háttérhatalom embere.

  • Háttérkép - Górcső alatt Ukrajna és Európa jövője

2014 óta az ukrán választók nincsenek abban a helyzetben, hogy választásuk legyen – emelete ki Bogár László. „Csak rosszabb, sokkal rosszabb, és katasztrofális között lehet választani” – fogalmazott.

A néhai Szovjetunión belül volt egyfajta kohézió, létezett egy sajátságos ukrán életszínvonal, ami az akkori körülmények között az átlagos szovjet mintához képest magasabbnak tűnt. Mindenekelőtt volt élelmiszer. Ukrajna a szétválás után Oroszországtól kapta a gázt. Ebbe „rondított bele a Nyugat” – fogalmazott Boros Imre közgazdász, aki ismertette, hogy például 1992-ben még a lengyel és az ukrán GDP fej fej mellett haladt: 6200 dollár jutott egy főre mindkét országban, 1998-ra a lengyelek 9500 dolláros GDP-jével szemben az ukránoknál már csak 3400 dollár szerepelt, viszont 2016-ra a lengyelek 29100 dolláros GDP-je mellett eltörpült az ukrajnai 8700 dolláros összeg. A működő kapitalizmus még a nem működő szocializmustól is katasztrofálisabb helyzetbe lökte Ukrajnát – vázolták a közgazdászok.

A műsor folytatásában a Nyugaton létező családtámogatási és lakhatási támogatási rendszereket vették górcső alá. Európa demográfiai válságban van, amit migrációval kívánnak megoldani. Az EU átlag 1,59 százalékos születési rátával számol, vagyis egy nőre nagyjából másfél szülés jut. Franciaországban szigorúan titkos a statisztika: törvényileg büntetik, ha valaki a népszaporulatot, a bevándorlók, illetve az országban élő muszlimok adatainak szempontjából próbálja megvizsgálni. Franciaországban egyébként sem könnyű definiálni a migráns fogalmát, lévén több generáció létezik, akik immáron évtizedek óta francia állampolgárnak számítanak. Bogár László szerint az úgynevezett „sárgamellényesek” demonstrációinak is az egyik sarkalatos pontja a francia családtámogatási rendszer visszássága, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a szociális védőhálót arra érdemtelenek – nagyszámú gyermekeik révén – kihasználhassák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!