2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Háttérkép

Háttérkép: Ez a létszerveződési mód a biztos pusztulásba vezeti az emberiséget

  • Háttérkép: Ez a létszerveződési mód a biztos pusztulásba vezeti az emberiséget

„Az egyetlen reménysugár az valami ilyesféle hangfekvés volna”

-mondta Bogár László, közgazdász Norbert Bolz: Greta Thunberg küldetése című írásáról, melynek felolvasásával indította Bayer Zsolt a műsort.

„Ebben a hangfekvésben kellene a legkülönbözőbb történéseket, a világ történéseit elbeszélési módba rendezni. Két dolog csúszik egymásba, de valami rafinált, ördögi logikával, amit az írás kiválóan leplez le. Először is történik egy nagy dráma az emberiséggel. Az, hogy néhány száz év óta öt vagy hatszáz év óta egyre inkább egy olyan létszerveződési modellben élünk, amelyik csak a 19.század óta nevezi magát kapitalizmusnak, de attól még 5-600 éve kapitalizmus, amelynek pont az a lényege, hogy annak érdekében, hogy a közvetlenül kimutatható anyagi hasznát növelje, a szó szoros értelmében bármire képes.„

Hozzátette, ez a létszerveződési mód a biztos pusztulásba vezeti az emberiséget, tulajdonképpen egy évszázadokon áthúzódó öngyilkosság.  Elmondta, ugyanakkor az igazi dráma az az, hogy ezt nem egy valós problémaként kezelik, hanem egy hamis elbeszélési módba illesztik bele.

Boros Imre, közgazdász hozzátette a hamis beszéd lényege, hogy amit védelmezni akarnak, magyarán a világrendet, amiben élünk tovább fent lehessen tartani.

„Az az ige ha jól tudom, hogy a felmelegedés alap oka a légkörbe fokozatosan felhalmozódó széndioxid és ezt kapcsolatba hozzák – természetesen így van, ne vitassuk - , az ipar növekvő teljesítményével.  (…) Most nézzük meg, hogy a mi kis iciri-piciri Magyarországunk ebben hogyan vigéckedik. Tehát, hogy Magyarországnak van-e felelőssége ebben a közelgőnek vélt klímakatasztrófában.”

Teljes adás: 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!