2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Háttérkép

Háttérkép: Európa szinte teljesen elvesztette az identitását

A Hír TV eheti Háttérkép című műsorában szót ejtettek az egész Európát megrázó párizsi merényletről, és az ennek kapcsán egyre inkább körvonalazódó identitásválságról. De foglalkoztak a világot lázban tartó amerikai elnökválasztással is. Bayer Zsolt műsorvezető vendégei most is Bogár László és Boros Imre közgazdászok voltak.

  • Háttérkép: Európa szinte teljesen elvesztette az identitását

Bayer Zsolt a műsor házigazdája a műsor első témájaként felidézte, hogy a hétfői Sajtóklubban már körbejárták a francia tanár lefejezésének tragédiáját, és már akkor felmerült az a gondolat, hogy ha már egyszer a nyugat-európai országok beengedtek egy tetemes, vallásában bigott, alkalmazkodni képtelen muszlim tömeget, akkor ideje lenne, hogy a liberális társadalmak belássák, hogy szólásszabadságnak is van egy határa. Ebbe például az is beletartozik, hogy ezeknek a csoportoknak nem mutogatunk Mohamed prófétáról gúnyrajzokat – emelte ki.

Bogár László egyetértett azzal, hogy ez egy jó kiindulási alap, hiszen már 2015-ben átélte Európa a Charlie Hebdo tragédiáját. A közgazdász felhívta arra a figyelmet, hogy van egy feloldhatatlan ellentét a beszédtérben, hiszen a liberális diskurzus állandóan multikulturalitásról beszél, és „párás szemmel tekint mindarra, ahol össze-vissza lehet keverni a kultúrákat, közben pedig az identitás elveszik.” Bogár László szerint ez azt eredményezi, hogy pusztítóbbnál pusztítóbb identitások jönnek létre ebből a katyvaszból. Napjainkban azzal kell szembesülni a szakértő szerint, hogy

igaza lett Európa atyjának, Robert Schumannak abban, hogy „Európa vagy keresztény lesz vagy nem lesz”, hiszen jelenleg ott tartunk, hogy a kontinens szinte teljesen elvesztette az identitását, és most már nem egy lejtőn halad lefelé, hanem szabadesésben zuhan a legsötétebb semmibe

– hangsúlyozta.

Boros Imre erre azt reagálta, hogy a szabadság nem korlátlan, akkor élhetünk szabadon, hogyha ismerjük a korlátjainkat. A közgazdász kitért arra is, hogy a nyugati országok úgy engedték be ezeket a tömegeket, hogy volt sejtsük arról, hogy ezek az emberek milyen kultúrát képviselnek, így még inkább korlátozott az ő szólásszabadságuk. Boros rámutatott arra, hogy

a keresztény hitnek is megvannak a korlátozásai, (…), majd megjegyezte, hogy a szerencsétlenül járt francia tanárnak lettek volna más demonstratív eszközei is a Charlie Hebdo helyett az óráján, azonban ő mégsem élt ezekkel, és így kivívta maga ellen a sorsot.

A műsor hátralévő részében Bayer Zsolt vendégeivel foglalkozott még azzal is, hogy az unió nagyjainak továbbra is komoly fejtörést jelent, hogy a britek nélkül hogy is működjenek megfelelően a gazdasági folyamatok. De a becsapós amerikai közvélemény-kutatásokat sem hagyhatták szó nélkül.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!