2020. november 24.,
kedd, Emma napja

Háttérkép: Az iszlám állam pénzét mossa a Deutsche Bank és a J.P Morgan

Hír TV

2020. október 1., csütörtök 21:50

A Háttérkép mai adásában ismét izgalmas témákkal várta Bayer Zsolt és két beszélgetőtársa, Boros Imre és Bogár László a nézőket. Többek között körbejártak egy nemrég megjelent, majd az internetről gyorsan eltűnt cikket, mely nemzetközi gigabankok elhallgatott pénzmosási gyakorlatáról szólt. Emellett szót ejtettek az Egyesült Államokban zajló politikai történésekről is.

Öt nemzetközi gigabank elhallgatott pénzmosási gyakorlatáról beszélünk, akik kábítószerkereskedőknek, fegyverkereskedőknek, egyéb maffiózoknak, terroristáknak és az iszlám államnak mossák a pénzüket. Kik állhatnak a háttérben? Kiket és miket fenyeget ez az egész dolog?

Elsőként Boros Imre közgazdász reagált az elhangzottakra. Egy grafikonnal készült, ahol jól látható volt az érintett öt bank mellett hazánk GDP-je, a maga 150 milliárd euró értékkel igazán elenyészőnek tűnt. Ez azt jelenti nem kis játékosok ezek a bankok - tette hozzá a szakember. Ráadásul, a pénzmosás sem újdonság a bankvilágban. (…)

Ami viszont a legdurvább, hogy az iszlám állam pénzét mossák ezekben a bankokban. Például a Deutsche Bankban és a J.P Morganben. 

A hit és hitel közötti kapcsolat azért nagyon szoros, mert a világ leganyagibb dolga a pénz, a világ legszellemibb dolga pedig a hit – vette át a szót Bogár László. Számomra a pénzzel való foglalatosság, lelki és erkölcsi talapzatra kell, hogy épüljön.(…) Az, hogy ez megtörténhet azt jelenti, hogy lepusztulási lejtőn vannak ezek a bankok. Erre az évtizedes tettre még a bankfelügyelet sincs hatással, a rendészet sem tud rendet tartani. Ez a káosz.

Egyes Európainak titulált bankok megmentésére Amerikából érkezett segítség. Miért is?

Bayer Zsolt azon kérdésére, hogy ez az egész az államok tudtával ment? Bogár László annyit mondott, ez egy hálózat, aki az ellenkezőjét állítja az vagy naiv vagy gazember.

A műsor második részében  az Egyesült Államokban zajló eseményekről beszélgetett a Bayer-Boros-Bogár hármas.

Teljes beszélgetés:

Hír TV