2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Háttérkép: Az Európai Unió hangoztatott elvei és a valóság közti különbségek

Hír TV

2020. május 28., csütörtök 21:55

Boros Imre és Bogár László közgazdászok, Bayer Zsolt műsorvezetővel elemezték az Európai Unió járvány előtti, alatti és utáni gazdaságát.

Merkel és Macron előállt egy közös javaslattal, hogyan is kellene helyreállítani az Európai Unió gazdaságát a koronavírus okozta világjárvány után. Egy 500 milliárd eurós hitelfelvételt javasolnak a tagállamok közös terhére és felelősségére, egy 2027. után kezdődő hiteltörlesztéssel.

Boros Imre közgazdász a következőkre világított rá ezzel kapcsolatban:

„Itt elképesztő mennyiségű kérdés merül fel. Ugye ’27-ig rengeteg víz lefolyik a Rajnán, Szajnán, Majnán, Dunán, ’27-ig a fene tudja mi lesz. Lesz-e ehhez egy közös pénzügyminiszter, mert ez is előtte lebegtetve volt? Ha lesz egy közös pénzügyminiszter, akkor az a pénz ebbe a kasszába kerül-e? Azt elkülönítik-e a közös költségvetéstől? Ugye, miután Sorosnak is volt egy nagyívű dolga, aligha hiszem el azt, hogy Soros nézetei ebbe valamilyen módon nem tükröződnek.”

Bogár László közgazdász - folytatva a gondolatmenetet - arra hívta fel a figyelmet:

„Tisztázzuk már, hogy a meglévő, ordító ellentéteket, egyenlőtlenségeket, amelyek a kiéleződő válság következtében még sokkal súlyosabbak lesznek, hogyan szemléljük, hogyan értelmezzük és hogyan kezeljük?”

Boros Imre és Bogár László közgazdászok szerint az egyes tagállamok között békeidőben is komoly ellentétek, valamint komoly aránytalanságok figyelhetők meg. Ez a koronavírus okozta világjárványt követően még inkább kiéleződik majd, amire minden országnak készülnie kell.

További problémákat vet fel, hogy az esetleges hitelt és annak visszafizetését hogyan osztanák el egymás között a tagországok, valamint - akár egymásnak céljaival ellentétesen is - mire költenék.

Hír TV