2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Háttérkép: Amerika előtt két út áll

Hír TV

2020. szeptember 17., csütörtök 21:53

A Hír TV Háttérkép című műsorában ezen a héten az Egyesült Államokban uralkodó aggodalomkeltő állapotokról is beszélgetett vendégeivel Bogár Lászlóval és Boros Imrével Bayer Zsolt.

Bayer Zsolt, a műsor házigazdája az első téma felvezetése előtt felidézte egy 1995-ös amerikai forgatását. Elmondta, hogy már akkor akadtak az Egyesült Államokban olyan területek, ahol az állam nem tudta garantálni senki biztonságát.

Most 25 év múltán pedig az autópályák mellett több helyen olyan táblák virítanak, amelyek arról tájékoztatják az utazókat, hogy mivel a rendőrség elveszítette a forrásait, bizonyos helyekre csak a saját felelősségükre léphetnek be. S ez alól nem kivétel Texas állam sem. Mindez azért is elgondolkoztató, mert 50 nap múlva elnökválasztás lesz

– hívta fel a figyelmet Bayer Zsolt.

Bogár László közgazdász erre azt reagálta, hogy ez azt jelenti, hogy a rend elemi szinten sem tartható fent, ez pedig nem túl nyugtató, hiszen a világ egyik vezető hatalmáról van szó. De meglátjuk, hogy a következő nap mit tartogat – szögezte le a közgazdász.

Boros Imre Rejtő Jenő sorait fűzte hozzá az elhangzottakhoz. A népszerű író egyik regényében egy helyről azt tartották, hogy oda belépni díjtalan, de kilépni bizonytalan. Majd a szakértő megjegyezte, hogy ide nekünk nem kellene eljutni, a rendet fent kellene tartani és végre tisztázni kellene társadalmi szinten, hogy melyek a szabadságjogok és melyek nem.  – húzta alá.

A beszélgetés során érintették azt az esetet is, amikor fényes nappal egy BLM-aktivista egy egész tárat rálőtt két rendőrre, azonban ez még nem volt elég, a zavargások kulcsfigurái még azt is meg akarták akadályozni, hogy a sérült rendőrök megfelelős orvosi ellátást kapjanak a kórházban.

Ezt követően Bogár László arról beszélt, hogy

Amerika előtt most két út áll: azonnali, totális mindent elpusztító polgárháború Trump megválasztása esetén vagy pedig kvázi az a polgárháborús helyzet, ahol a pusztítás kicsit rejtettebben, sokkal szabadabban mehet végbe

– hangsúlyozta.

Boros Imre ugyanakkor úgy látja, hogy a választási előkészületekben bizonyos hívószavaknak óriási a jelentősége. A közgazdász szerint Trump nagyon világosan kommunikál. Azt mondja:

én Nektek, családoknak küldöm a csekket, hogy kihúzzalak benneteket, mint választóimat a bajból. Ezek a politikusoknak a szeretnék a rosszul vezetett városvezetőknek és kormányzóknak küldeni. Persze, polgárháborús a helyzet.

A műsor második felében Bayer Zsolt vendégeivel „visszatért” Európába, és a Brexit döcögős folyamatát és annak hátterét vették alaposan szemügyre.

Teljes adás:

Hír TV